ΔΗΓΜΑΤΑ 6/1/2018

Κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο, κι έχει σαν πρωταγωνιστή τον Μπάμπη τον Μπρέχα, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία του Καταφυγίου…

Ένα ανέκδοτο για το Μπρέχα

Κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο, κι έχει σαν πρωταγωνιστή τον Μπάμπη τον Μπρέχα, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία του Καταφυγίου…

Πραγματικό το περιστατικό, εμπλουτισμένος ελάχιστα, με τη φαντασία μου ο διάλογος:

-          Μπάμπη, με δάγκωσε ένας σκύλος.

-          Ποιος σκύλος; Πού;

-          Ένας καφέ, μεγάλος, στην πλατεία Ομήρου.

-          Α, εντάξει, τον έχω στειρωμένο αυτόν.

-          Με δάγκωσε σου είπα ρε Μπάμπη, δεν είπα με γά…σε και φοβάμαι μήπως με γκάστρωσε! Τι με νοιάζει αν είναι στειρωμένος!

Έχω γράψει πολλές φορές για το τραγικό αδιέξοδο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στα Γιάννενα και ο παραπάνω διάλογος αποκαλύπτει την αδυναμία της κάθε δημοτικής αρχής σε αυτή τη χώρα, βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, να λειτουργήσει και να δράσει αποτελεσματικά, υπέρ της παροχής της δημόσιας ασφάλειας. Κάτι που δε μπορεί να συμβεί, όσο αρμοδιότητα των Δήμων είναι να κρατήσουν για λίγες μέρες τα αδέσποτα στα Καταφύγια, να τα εμβολιάσουν, να τα στειρώσουν και λίγο αργότερα, να τα απελευθερώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Είτε στειρωμένα και εμβολιασμένα, είτε όχι, τα αδέσποτα ενίοτε δαγκώνουν. Για το πρώτο, είναι υπόλογη μια δημοτική αρχή, για το δεύτερο δε μπορεί να εγγυηθεί.

Γι’ αυτό και απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Ο Δήμος Ιωαννιτών το υποστηρίζει αλλά δεν αρκεί μόνο η φωνή του για να προχωρήσει ο Υπουργός Τσιρώνης τη νομοθετική αλλαγή.

Η πρόταση του «Γιάννενα Τώρα»

Ο εντεταλμένος Μπρέχας πήρε την πρωτοβουλία της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και κατέληξαν από κοινού, σε ένα πλαίσιο 15 προτάσεων προς την πολιτεία, για την αλλαγή του υφιστάμενου νόμου του 2014.

Αυτό που έκανε σιωπηλά ο Μπρέχας θα μπορούσε να γίνει και σε ένα δημοτικό συμβούλιο, με εκτενέστερη δημοσιότητα, αλλά τελικά, δεν είναι αυτό που έχει σημασία.

Το λέω αυτό και γιατί η μία από τις 15, πρόταση που μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα, αν νομοθετήσει σχετικώς η πολιτεία, το πρόβλημα των αδέσποτων στα Γιάννενα, είναι εμπνεύσεως Άρη Μπαρτζώκα: η πρόβλεψη ανοιχτών, περιφραγμένων χώρων για τη μόνιμη φιλοξενία ζώων που θα φροντίζει ο Δήμος. Αυτά δεν θα επανεντάσσονται στην πόλη, όπως αντίθετα συμβαίνει με τα ζώα που φιλοξενεί για λίγο, το ΚΑΖΙ.

Θα είχε ενδιαφέρον μια συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων για τα αδέσποτα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε άπαντες να τεθούν προ των ευθυνών τους, διοίκηση και αντιπολίτευση, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Γιατί είναι εύκολο να το κάνεις θέμα κάθε φορά που τα σκυλιά δάγκωσαν έναν πολίτη ή να καταγγέλλεις απλά τη δημοτική αρχή για ανευθυνότητα.

Απολογισμοί… (1)

Αυτές τις μέρες, είδα κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού μας να κάνουν τον προσωπικό ή κυβερνητικό απολογισμό για το 2017. Απόλυτα θεμιτό το βρίσκω, με μία διαφορά..

Κάποιοι ας πούμε, κατέγραψαν όλο το κοινοβουλευτικό τους έργο, μικρό, μεγάλο, ανάξιο αναφοράς σε ορισμένα σημεία του, για τους περισσότερους από εμάς, δεν έχει σημασία, οι άνθρωποι είπαν: «έκανα αυτό, έκανα μια ερώτηση, μια αναφορά του τάδε Συλλόγου, εξέδωσα ένα δελτίο τύπου για το δείνα θέμα» κοκ.

*************************

…κι απολογισμοί… (2)

Είδα από την άλλη και ένα όμορφο βίντεο στο youtube, δημιούργημα Γιαννιώτη βουλευτή, με αναφορές στο κυβερνητικό έργο στην περιοχή μας. Περιβόλι…

Ειλικρινά, δε θυμάμαι στα χρόνια που κάνω δημοσιογραφία, να επαίρεται ένας κυβερνητικός βουλευτής για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε αγρότες, για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, ύψους 66.200 ευρώ παρακαλώ, και για τις έκτακτες επιχορηγήσεις σε Δήμους της περιοχής, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα! Ή για την προμήθεια εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία που έγινε είτε με πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου από το ΕΣΠΑ, είτε με δωρεές ιδιωτικών φορέων όπως το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος».

Ότι έπρεπε τέλος, οι κυβερνητικοί βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ευχαριστήσουν τον Ασκούνη γιατί το Μάιο του 2013, διοργάνωσε η ΚΕΔΕ το ετήσιο τακτικό συνέδριό της στα Γιάννενα, όπως παρουσιάζει ως κυβερνητικό επίτευγμα στον απολογισμό βουλευτής του Νομού μας, για το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ του Πατούλη, είναι κάτι που με ξεπερνάει.

Αλλά ίσως, το βλέπει ως ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού… Μαζί με το συνέδριο της Κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβρη – Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο – και το forumΑδριατικής – Ιονίου την άνοιξη του 2017 που φιλοξενήθηκαν στα Γιάννενα, κολλάει και το συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Θα μπορούσε να προσθέσει και το τρίτο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα. Γιατί όχι;

Διαφορά αντίληψης; Ίσως…

Αν και δεν είναι του χαρακτήρος μου… όπως έχετε καταλάβει, οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης, θα πω έναν καλό λόγο…

Ως δημοσιογράφος βλέπω το ρόλο μου ως ελεγκτή της κάθε μορφής εξουσίας, από έναν πολιτιστικό σύλλογο που διαχειρίζεται χρήματα, μέχρι την κεντρική κυβέρνηση. Η ενσυναίσθηση αυτής της επαγγελματικής ευθύνης με κάνει σχεδόν πάντα, δυσάρεστο στις εκάστοτε εξουσίες και πιο συμπαθή στις αντίστοιχες αντιπολιτεύσεις.

Το βασικό συστατικό όμως, μιας ειλικρινούς σχέσης ελεγκτή – ελεγχόμενου, εν προκειμένου εμού και της εξουσίας, είναι ο σεβασμός του ενός στη δουλειά του άλλου. Και άσκησα δημοσιογραφική κριτική για πολλά χρόνια, σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως συνεχίζω να κάνω εδώ και τρία χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η διαφορά; Ότι έχω μια αμοιβαία σχέση σεβασμού με τα στελέχη των μεν, με το ζόρι μιλάω με λιγότερους από τα μισά στελέχη των δε…

Προφανώς αυτό οφείλεται στη διαφορά αντίληψης της εξουσίας από τους μεν και τους δε… Η «Αριστερά» αποδεικνύεται απείρως πιο… ευαίσθητη στην κριτική.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Με αφορμή μια πρόσκληση προς τοπικούς δημοσιογράφους για ένα τραπέζι και για να έχουν κατά νου ορισμένα πράγματα για όταν «ξεκαβαλικέψουν», κάποιοι…

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 6/1/2018)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 4/1/2018 ΔΗΓΜΑΤΑ 9/1/2018 »