ΔΗΓΜΑΤΑ 23/12/2017

Η πληροφορία πως μεγάλη ανώνυμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πόλη μας, απασχολώντας πολύ κόσμο, προτίθεται να προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις εντός του 2018, ακούστηκε για πρώτη φορά προχθές, στο διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων…

Ένα πολύ κακό μαντάτο (1)

Η πληροφορία πως μεγάλη ανώνυμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πόλη μας, απασχολώντας πολύ κόσμο, προτίθεται να προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις εντός του 2018, ακούστηκε για πρώτη φορά προχθές, στο διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων…

Συγκεκριμένα, ελέχθη πως εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2018, έξοδα ύψους 800.000 ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού που θα απολυθεί τους επόμενους μήνες!

Μα θα πείτε: «δεν επιτρέπονται οι ομαδικές απολύσεις. Δεν τις επέτρεψαν οι προηγούμενοι κι όσο έχουμε κυβέρνηση Αριστερή (γέλιο σαρδόνιο το κρύβω με δυσκολία…) δεν πρόκειται να επιτραπούν»… Η απάντηση εδώ είναι πως αν σπάσουν οι απολύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και μοιραστούν με τρόπο που αναλογεί στο ποσοστό που επιτρέπει ο νόμος επί του συνόλου του απασχολούμενου προσωπικού της εταιρείας, δε λογίζονται ως ομαδικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, μιλάμε για περίπου 50 απολύσεις, μέσα στο 2018. Δεν θα αποκαλύψω το όνομα της εταιρείας ακόμα, αν όμως, αρχίσουν να βαράνε πένθιμα οι καμπάνες, θα τις ακούσετε πολύ σύντομα…

Προς το παρόν, εύχομαι να είναι απλά μια φήμη, αυτό που ακούστηκε προχθές…

***************************

Η ακτινογραφία του κινήματος (2)

Και μη νομίζετε ότι θα γίνει επανάσταση από το εργατικό κίνημα των Ιωαννίνων, για να αποτρέψει το κακό σενάριο που περιέγραψα παραπάνω…

Να σας περιγράψω πως έχει το πράγμα, αφού αναγνωρίσω πως νίκες του εργατικού κινήματος σημειώνονται, άλλες με τη δέουσα επικοινωνιακή προβολή και άλλες χωρίς… Ανάκληση απολύσεων μπορεί να επιτυγχάνονται δικαστικά σε μια επιχείρηση του Νομού, κόσμος να σώζεται από την απόλυση, έστω με δικαστικά μέσα, αλλά αυτές δεν προβάλλονται από το Εργατικό Κέντρο, γιατί λέει, «δεν ήταν αποτέλεσμα ταξικού αγώνα…». Η «κακιά Δικαιοσύνη» όμως, που για τους «συντρόφους» κομμουνιστές λειτουργεί ως «μακρύ χέρι των εργοδοτών και της αστικής Δημοκρατίας», ενίοτε βγάζει και καλές αποφάσεις, όπως η πρόσφατη προσωρινή διαταγή για τα MarketIn.

Η υπό το ΠΑΜΕ διοίκηση του ΕΚΙ όμως, έχει τις εμμονές της με συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πολλές φορές, χάνει το «δάσος», βλέποντας μερικά «δέντρα».

Από την άλλη, συνδικαλισμός στην περιοχή μας, πέραν των «ταξικών δυνάμεων», δεν υπάρχει, για να προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Η αντιπολίτευση του ΕΚΙ που απαρτίζεται από δυνάμεις ΔΑΚΕ και πρώην ΠΑΣΚΕ, μόνο συνδικαλισμό δεν κάνει… Προστατεύει εργοδοσίες, κάνει εκλογές στο Επιμελητήριο κλπ. Αν λοιπόν, το ΠΑΜΕ άρχιζε να λειτουργεί με ευρύτητα πνεύματος, θα «κατάπινε» μια και καλή το συνδικαλισμό κάθε άλλου χρώματος και σύντομα, το «συνδικαλιστής ΔΑΚΕ ή ΠΑΣΚΕ» θα ακούγονταν μόνο ως ανέκδοτο…

Το Επιμελητήριο κι η παροιμία…

Αν και ήθελα να κλείσω με τα επιμελητηριακά στο σχόλιο του προηγούμενου φύλλου, θα πω κάτι ακόμα, μετά τη νέα επεισοδιακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης.

Επί μία εβδομάδα, βλέπω και ακούω τα στελέχη της παράταξης του Γρηγόρη Γκίκα να κλαιν και να οδύρονται, καταγγέλλοντας τους πάντες για τη… «συνωμοσία» σε βάρος της λογικής και της δημοκρατίας. Ο τρίτος έγινε πρώτος και ο δεύτερος τελευταίος, λένε κι αυτό συνιστά πραξικόπημα κτλ. – η διαφορά βέβαια είναι ότι και ο πρώτος θα γίνει πρόεδρος στα Γιάννενα, μετά από ένα χρόνο, ενώ αντίθετα στην Άρτα, ο πρώτος έχασε τα πάντα!

Να συμφωνήσω, αλλά να επικαλεστώ και τη μομφή «δεξιού» στελέχους που μου έλεγε τις προάλλες: «δε βλέπουν που αύξησαν τη δύναμή τους για 8 ψήφους σε σχέση με το 2011, ενώ ο Δημητρίου πήρε 500 παραπάνω σταυρούς. Γιατί έκανε το αυτονόητο: δούλευε για τις εκλογές εδώ και δύο χρόνια και στην προεκλογική περίοδο, έσφιξε το χέρι από εκατοντάδες μέλη του Επιμελητηρίου, ακόμα και σε αυτούς που ήταν σίγουρος πως δεν θα τον ψηφίσουν. Οι άλλοι περίμεναν ότι θα βγουν από τη ΝΔ…».

Εδώ κολλάει τέλεια, η σόκιν παροιμία για το κοντό μέρος του ανδρικού σώματος και τις τρίχες αλλά δε θα την πω…

Ο Μπάρκας για τους πλημμυροπαθείς

Ο Κώστας ο Μπάρκας το παλεύει, μεθοδικά στην Πρέβεζα…

Κάνει ό,τι μπορεί το παλικάρι και προχθές, ανακοίνωσε την έγκριση οικονομικής ενίσχυσης στους πλημμυροπαθείς του Νομού Πρέβεζας, από τις νεροποντές των αρχών του Δεκέμβρη, που προβλέπει το ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ίσχυσαν για τα θύματα των καταστροφών στη Δυτική Αττική.

Είναι ο μόνος κυβερνητικός βουλευτής στην Πρέβεζα και αν και έχει γίνει ένα και το αυτό… με τις παλαιοκομματικές πολιτικές της πασοκονεοδημοκρατίας που καταγγέλλουν ακόμα οι «σύντροφοι», καταφέρνει και βρίσκει πρόσβαση στην εξουσία για να ευνοήσει το Νομό του. Θα χαθεί κι αυτός όπως κι όλο το τσούρμο, γιατί δεν ξεχωρίζει από τους μνημονιακούς προκατόχους του.

Οι δικοί μας αντίθετα, στα Γιάννενα, υπερασπίζονται την ισότιμη μεταχείριση έναντι όλων των Ηπειρωτών και χάνουμε ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα, κοινωφελή εργασία και άλλα…

Τα σκουπίδια στο Ελληνικό για πολλά χρόνια ακόμα

Ήρεμα κι απλά, προχθές, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφασίστηκε η μετατροπή των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου σε ΧΥΤΥ, με τη χρηματοδότηση που ενέκρινε προσφάτως, ο αγαπημένος Υπουργός των Ιωαννίνων, Χαρίτσης.

Και για το Καρβουνάρι, πάει στα κομμάτια… Όσοι έχουμε μνήμη ωστόσο, εξασθενημένη έστω, λόγω ηλικίας… θυμόμαστε τις υποσχέσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Έχουν περάσει αισίως επτά (7) ολόκληρα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του έργου που για να ολοκληρωθεί, χρειάστηκε ξύλο, δακρυγόνα και ΜΑΤ σε βάρος των κατοίκων του Ελληνικού - πού ’σαι ρε τεράστιε Άδωνι Γκρέστα!

Τον Πανοζάχο ίσως, δεν τον θυμάται κανείς. Μα κι ο νυν Περιφερειάρχης υπόσχονταν τότε, πως το έργο θα λειτουργήσει το πολύ, πέντε χρόνια. Αυτό δεν ισχύει προφανώς, γιατί για πολλά χρόνια, στο Ελληνικό, θα πηγαίνουν τα υπολείμματα του εργοστασίου από το Ελευθεροχώρι, αφού οι τοπικοί φορείς συμβιβάστηκαν με την παραδοξότητα ενός παράλογου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο. Η Περιφέρεια έκανε τη δουλειά της για να μην υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις – «ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα», είπε προχθές η αντιπεριφερειάρχης - κι οι Δήμαρχοι κάνουν πως δεν τους αφορά το θέμα, αν και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δική τους αρμοδιότητα.

Όλοι τους λίγοι…

Για το «Χατζηκώστα»…

Γίνεται να αποσπάται γιατρός, συμβεβλημένος μέσω του ΚΕΕΛΠΟ για καταυλισμό προσφύγων της Ηπείρου, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και να κάνει κανονικά εφημερίες εκεί, όπως όλοι οι γιατροί; Ρωτώ καλοπροαίρετα τη διοίκηση.

Με τίνος εντολή έγινε η απόσπαση; Του ΔΥΠΕάρχη ή του διοικητή του νοσοκομείου;

Και γιατί σήμερα, λέτε στη γιατρό ότι δε μπορεί να πληρωθεί τις εφημερίες έξι μηνών που δούλεψε, γιατί δε φαίνεται πουθενά; Περιμένω απάντηση… πριν πω ονόματα.

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 23/12/2017)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 21/12/2017 ΔΗΓΜΑΤΑ 28/12/2017 »