ΔΗΓΜΑΤΑ 16/12/2017

Ο πρώην Πρωθυπουργός μόνος του είχε ζητήσει από τους διοργανωτές να μιλήσει λίγο, περίπου μισή ώρα και να απαντήσει ακολούθως, στις ερωτήσεις που θα του έθετε το κοινό.

Ο Σημίτης εν τω μεταξύ, θυμίζω, μιλάει τα τελευταία χρόνια μόνο στα συνέδρια του κόμματός του και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την επιτυχία του Ομίλου που κατάφερε να τον ανεβάσει στο βήμα μιας πολιτικής εκδήλωσης, καθιστώντας την σημείο αναφοράς για τον πρώην Πρωθυπουργό, πανελλαδικά.

Σε ποιους μίλησε ο Σημίτης; (1)

Με επαναλήψεις θα παίξω σήμερα, γιατί προηγήθηκε ένα γεμάτο τριήμερο, Τετάρτη, Πέμπτη και χθες Παρασκευή και θα μείνω σε κάποια από αυτά τα γεγονότα.

Πρώτο, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την ομιλία του ως καλεσμένος του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, «χόρτασε» νομίζω, με τα πολιτικά του μηνύματα, όσους πήγαν να τον ακούσουν. Κι η αλήθεια είναι πως όσοι πήγαν να τον ακούσουν, είτε ψήφιζαν, είτε ψηφίζουν ακόμα ΠΑΣΟΚ, είτε ανήκουν σε αυτό το ρεύμα της κοινωνίας μας που έχει κάνει στροφή προς τον πολιτικό ρεαλισμό και αποστρέφεται τους λαϊκισμούς, είτε προέρχονται από δεξιά είτε προέρχονται από αριστερά. Το ρεύμα αυτό παραμένει ανέκφραστο πολιτικά με τους δεδομένους όρους…

Από τις απουσίες που σχολιάστηκαν, ήταν αυτές των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή και Θανάση Οικονόμου και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί δεν πήγαν.

Επίσης, δεν πήγαν – ευτυχώς – και κάποιοι… περίεργοι που τις προάλλες έκαναν βούκινο τα Γιάννενα, αυτοί και η Αστυνομία μαζί, στην εκδήλωση του Ομίλου, με ομιλητή το Συρίγο. Οι άνθρωποι του Ομίλου άλλωστε, είχαν πάρει τα μέτρα τους και είχαν ζητήσει την προστασία της τοπικής Αστυνομίας που είχε ούτως ή άλλως ενημερωθεί ενδελεχώς, αυτή τη φορά. Η εκδήλωση άλλωστε, γίνονταν σε ιδιωτικό χώρο.

************************

Τι είπε ιδιωτικώς… ο πρώην Πρωθυπουργός (2)

Ο πρώην Πρωθυπουργός μόνος του είχε ζητήσει από τους διοργανωτές να μιλήσει λίγο, περίπου μισή ώρα και να απαντήσει ακολούθως, στις ερωτήσεις που θα του έθετε το κοινό.

Ο Σημίτης εν τω μεταξύ, θυμίζω, μιλάει τα τελευταία χρόνια μόνο στα συνέδρια του κόμματός του και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την επιτυχία του Ομίλου που κατάφερε να τον ανεβάσει στο βήμα μιας πολιτικής εκδήλωσης, καθιστώντας την σημείο αναφοράς για τον πρώην Πρωθυπουργό, πανελλαδικά.

Με το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Σημίτης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ωριμότητα του κοινού και μέχρι τις 00:30 περίπου, στο δείπνο που του παρέθεσαν οι άνθρωποι του ΟΠΚΠΙ, ο φαινομενικά «ξύλινος» Σημίτης αποδείχτηκε απρόσμενα ορεξάτος, ιδιαίτερα ευγενής, προσηνής και φιλικός, σε αντίθεση με την εικόνα που κι εγώ, ομολογώ, έχω για τον άνθρωπο.

Η κουβέντα πήγε στο παρελθόν, γιατί για το παρόν και το μέλλον, μίλησε νωρίτερα από του βήματος. Του έθεσαν λοιπόν, κάποιοι το ερώτημα για την περίφημη παρέμβασή του στη βουλή, το 2008, όταν προέβλεψε, προειδοποιώντας την ανέμελη κυβέρνηση Καραμανλή, για τον κίνδυνο επιβολής ελέγχου και επιτροπείας από το ΔΝΤ. Ο κ. Σημίτης απάντησε ότι τον είχαν ενημερώσει υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, σχετικώς και θέλησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά δεν άκουγε κανείς τότε…

Τα «καρφιά» από την άλλη που έχει κατά καιρούς ρίξει στον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, επανέλαβε όταν ερωτηθείς, σημείωσε πως κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη του ή τη βοήθειά του το 2009 που ξέσπασε η κρίση. «Ποτέ και κανείς» απάντησε ορθά κοφτά!

Τα επιμελητηριακά…

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων τελείωσαν και τυπικά την Πέμπτη το βράδυ, με την εκλογή στην ηγεσία του οργάνου, του Γιάννη Μήτση. Όπως σας είχαμε προϊδεάσει από την Πέμπτη, μετά από μια απίστευτη πλοκή με πολλές διακυμάνσεις, το φινάλε του σεναρίου ήταν εξίσου ενδιαφέρον με μπόλικη δόση σπασπένς (βλέπε σχετικό θέμα)!

Η παράταξη του Γρηγόρη Γκίκα πήγε να κάνει την έκπληξη, όχι βγάζοντας πρόεδρο τον επικεφαλής της, αλλά ψηφίζοντας Δημητρίου, προκειμένου να σπάσει τη συμφωνία Μήτση - Δημητρίου για μοίρασμα της προεδρίας και συνδιοίκηση. Από το πουθενά, με μια απουσία από την «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη», λίγο έλειψε να βγει πρόεδρος ο Δημητρίου, χωρίς να το θέλει. Δύο υποψήφιοι πρόεδροι δηλαδή, ψήφισαν διαφορετικά από τον εαυτό τους πρόσωπα για τη θέση του επικεφαλής.

Στο δια ταύτα, ο Δημητρίου κατάφερε να κάνει την ολική ανατροπή, εκεί που φαίνονταν να χάνει το παιχνίδι, αν και ξεκάθαρα νικητής των εκλογών, ελέω απλής αναλογικής… Αποδείχτηκε δεινός διαπραγματευτής, έριξε νερό στο κρασί του, γιατί προεκλογικά έλεγε πως δύσκολα θα συμφωνήσει ξανά για Μήτση πρόεδρο, αλλά δε γίνονταν διαφορετικά, αν δεν ήθελε να χαρίσει το Επιμελητήριο στη ΝΔ.

Η δε ΝΔ έδειξε για μια ακόμα φορά… τρομερά αντανακλαστικά, τόσο που αρχίζω να τρέμω για τη μέρα που αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας! Κι αν τείνω να αναγνωρίσω πως ο Γρηγόρης ο Γκίκας αποδείχτηκε κύριος στα παρασκηνιακά παιχνίδια, δίνοντας την εντύπωση πως δεν καίγονταν να γίνει πρόεδρος υπό αίρεση… οι εγκέφαλοι της ΝΔ, κεντρικά, έδωσαν ρεσιτάλ…

Η μεγάλη πλάκα τώρα, θα είναι να ακούσω πως ο Αυγενάκης θέλει να διαγράψει το Μήτση από το κόμμα…

Ένα θλιβερό γεγονός και μια καταγγελία

Θα αναφερθώ τέλος, σε ένα θλιβερό γεγονός.

Δε γνώριζα προσωπικά την εκπαιδευτικό Ευ. Μουτσίκα, με την πλούσια κοινωνική και αθλητική δράση που έχασε ξαφνικά τη ζωή της, την περασμένη Τετάρτη.

Διάβασα όμως, την απίστευτη καταγγελία της ΟΛΜΕ που ουσιαστικά κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας ως αυτουργό του θανάτου από ανεύρυσμα, γιατί αρνούνταν την απόσπαση της εκπαιδευτικού. Η άτυχη γυναίκα ήταν 53 χρονών και είχε τρία παιδιά. Ανήκε σύμφωνα με την καταγγελία της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας, «στην ομάδα των 14 αιρετών μελών ΔΣ ΕΛΜΕ, των οποίων την απόσπαση αρνούνταν και εξακολουθεί να αρνείται να υπογράψει ο κ. Γαβρόγλου αδιαφορώντας για την απόφαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου και παρά τα προβλεπόμενα στο συνδικαλιστικό Νόμο 1264/82 άρθ. 16, 17 και 18 και τον υπαλληλικό κώδικα». Η απόσπαση είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΔΕ από τις 3 Νοεμβρίου και η γυναίκα όπως λέει η καταγγελία, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη από την ανεξήγητη καθυστέρηση της υπογραφής της απόσπασής της που νόμιμα δικαιούνταν, στα Ιωάννινα.

Μη συμφωνήσετε ότι αυτός ήταν ο λόγος του θανάτου. Λαϊκίζω, θα πει κάποιος… Βάλτε όμως, σας παρακαλώ, στη θέση του Γαβρόγλου τον Στυλιανίδη ή τον Αρβανιτόπουλο ή τη Διαμαντοπούλου και φέρτε μπρος στα μάτια σας την εικόνα των αγανακτισμένων Συριζαίων συνδικαλιστών της εκπαίδευσης για μια αντίστοιχη περίπτωση…

Ακόμα και θάνατο να μην είχαμε όμως, εγώ σκέφτομαι τα οικογενειακά «δράματα» που γράφονται φέτος σε πολλές ζωές εκπαιδευτικών, επειδή το Υπουργείο έκανε φέτος, σχεδόν μηδενικές αποσπάσεις, πρωτοφανώς.

Περί… δημοσκόπησης

Μπήκαμε σε τροχιά αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως δείχνει η περί τις δημοσκοπήσεις κινητικότητα…

Οι εταιρείες απ’ ότι φαίνεται κάνουν μπίζνες, φτιάχνουν δημοσκοπήσεις στην περιφέρεια της χώρας, ψάχνοντας νέους πελάτες, αφού οι Αθηναίοι είναι εξαντλημένοι οικονομικά. Δε θέλω να πω πολλά για τη δημοσκόπηση της καπα Researchπου παρουσιάστηκε στο itvτην Τετάρτη. Τα μεθοδολογικά προβλήματα της εν λόγω σειράς δημοσκοπήσεων θα απασχολήσουν ξανά το πανελλήνιο, μαθαίνω και συν τοις άλλοις, μου έκανε εντύπωση πως δεν παρουσίασε τη δημοσκόπηση εκπρόσωπος της εταιρείας. Έτσι δε γίνεται πάντα;

Όσο για τα ευρήματα, ο Καχριμάνης δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ χαρούμενος με τις αρνητικές γνώμες των πολιτών που τον καθιστούν το χειρότερο Περιφερειάρχη, σε σχέση με τους άλλους έξι συναδέλφους του που μετρήθηκαν από αντίστοιχες δημοσκοπήσεις. Ο Μπέγκας νομίζω ότι μπορεί και να χαίρεται, γιατί η δημοσκόπηση δεν έγινε μετά το άναμμα του «δέντρου»… και μόνος ικανοποιημένος μένει αυτός που δεν μετρήθηκε καν από τη δημοσκόπηση, ο αναμενόμενος, βασικός αντίπαλος του Καχριμάνη στις επόμενες εκλογές!

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο του Σαββάτου, 16/12/2017)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 14/12/2017 ΔΗΓΜΑΤΑ 19/12/2017 »