ΔΗΓΜΑΤΑ 7/12/2017

Από ταξίδι σε ταξίδι, βρίσκεται η δημοτική αρχή της πόλης, σε σημείο υπερβολής, τολμώ να πω.

Μία, δύο, τρεις… αν πέραν των αποκλειστικά αρμοδίων για την προώθηση του τουρισμού, εξακολουθήσουμε να βλέπουμε για πολύ, αυτό το… «Δήμος tours», το πράγμα γίνεται παρεξηγήσιμο, ας το ’χουν κατά νου.

Δήμος tours

Από ταξίδι σε ταξίδι, βρίσκεται η δημοτική αρχή της πόλης, σε σημείο υπερβολής, τολμώ να πω.

Μία, δύο, τρεις… αν πέραν των αποκλειστικά αρμοδίων για την προώθηση του τουρισμού, εξακολουθήσουμε να βλέπουμε για πολύ, αυτό το… «Δήμος tours», το πράγμα γίνεται παρεξηγήσιμο, ας το ’χουν κατά νου.

Η συμμετοχή του Δημάρχου θα έπρεπε να εξαντληθεί στην απαραίτητη πολιτική παρουσία σε μεγάλες αποστολές, με στόχους όπως η προσέλκυση πτήσεων από την Κύπρο, για παράδειγμα, αλλά ως εκεί.

Το λέω ως μια καλοπροαίρετη συμβουλή αυτό, γιατί βλέπω πως ο Δήμαρχος φροντίζει επιμόνως, το επικοινωνιακό του προφίλ εσχάτως.

Με αφορμή δε αυτό, ακούω παράπονα και για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θωμάς. Θέλουν μέτρο κι αυτά και θα το ξαναπώ: δεν είναι καλή η εικόνα ενός Δημάρχου που ξεκατινιάζεται με πολίτες δημόσια στο fb, για οποιοδήποτε θέμα… Οι φωτογραφίες με τον Ψινάκη από την άλλη, μπορεί και να του έκαναν καλό!

 

Περί παρατάξεων και απλής αναλογικής

Ήταν κάποτε μια παράταξη που την έλεγαν «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Άλλαξε επικεφαλής κάποτε και «αυγάτισε», ενωνόμενη με την «Κοινωνία Πολιτών».

Έκτοτε και αφού κέρδισε τις εκλογές, αγνοείται η τύχη της…

Το λέω αυτό με αφορμή μια τηλεοπτική συζήτηση που είχα την Τρίτη στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κατηρτσίδη. Σχολιάζοντας την κουβέντα αιρετών και κυβέρνησης για την προωθούμενη ψήφιση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο αντιδήμαρχος διατύπωσε φωναχτά τη σκέψη του ότι ως παράταξη, οφείλει να προσδιορίσει τη θέση της έναντι των συμμαχιών που οφείλει να επιδιώξει, είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά, αν είναι πρώτη δύναμη. Πρόκειται άλλωστε για μια παράταξη που έχει άκουσμα και χώρο, και εξ δεξιών και εξ ευωνύμων της…

Αυτό θα ήταν χρήσιμο για να κοπεί ο βήχας ορισμένων, κυρίως «συντρόφων» που προβάρουν κουστούμια αυτοδιοικητικά, ευχόμενοι ο Σκουρλέτης να φέρει την απλή αναλογική και θεωρώντας δεδομένο πως ο Θωμάς, την επομένη των εκλογών, θα προστρέξει στη βοήθειά τους, για να σχηματίσει δημοτική αρχή. Και εκβιαζόμενος, θα πει το ναι, σε ορισμένους από αυτούς.

Τα περισσότερα από αυτά τα σενάρια είναι όνειρα θερινής νυχτός αλλά επειδή είναι ούτως ή άλλως εύθραυστες οι ισορροπίες στην κυβερνώσα τον Δήμο παράταξη, είναι καλό να γίνονται εξ αρχής οι λογαριασμοί.

Το κρίσιμο βέβαια εν προκειμένω, είναι να λειτουργήσει η παράταξη, γιατί ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του και ο Θωμάς θυμάται την παράταξη κάθε Γενάρη, στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας!

 

Τι είπε και τι εννοούσε ο Κυριάκος;

Είπε ό,τι είπε για τη Ντόρα ο Κυριάκος στην «Καθημερινή», ορθώς νομίζω, και από το οικογενειακό «παράδειγμα», με την επιλογή της ρήξης που κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, μικρής ή μεγάλης δεν έχει σημασία, αυτό που στο τέλος θα μετρήσει για το κόμμα του είναι πόσες ρήξεις θα κάνει, ώστε να το εμπιστευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, μη Νεοδημοκράτες.

Και από την επομένη, άρχισε η ερμηνεία των λεγομένων Μητσοτάκη, κατά το δοκούν: «το ’πε για το Μπέζα, τον Καλογιάννη και άλλους πρώην» λέει ο ένας. «Όχι, το ’πε για τον Καχριμάνη και τον έκοψε ήδη από υποψήφιο Περιφερειάρχη» λέει ο άλλος…

Αδέρφια, μη χάνεστε, απαντώ εγώ… Πρόκειται για ένα απλό οικογενειακό «δράμα» και τίποτε άλλο.

Τα υπόλοιπα εν καιρώ…

 

Δράματα και «δράματα»

Δράματα υπάρχουν και αλλού όμως, με την ευρεία έννοια, «οικογενειακά». Αναφέρομαι συγκεκριμένα, στη μεγάλη «οικογένεια» του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Σπίρτζης, με την απόφασή του για τη μερική απαλλαγή των Ιωαννίνων από τα διόδια του Δροσοχωρίου, έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναστάτωση. Ανακοίνωση μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, από τη ΝΕ Ιωαννίνων δεν είδα, και ούτε περιμένω να δω, κάποιοι όμως, προερχόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η περιφερειακή παράταξη της Ηπείρου, οφείλουν να πάρουν θέση για το θέμα. Δεν ξέρω αν θα το τολμήσουν.

Οφείλω να επισημάνω ωστόσο, πως τουλάχιστον ο Σπύρος ο Πάικας, με αναρτήσεις του στο fb, έχει πάρει σαφή θέση για το θέμα, προτρέποντας για την πολιτική καταγγελία του Υπουργού Υποδομών και της πιθανής άτυπης συμφωνίας του με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για να απαλλάξει μόνο το Μέτσοβο.

Αν δε λέει ούτε αυτά η «Ήπειρος Ανατροπής», δεν της μένει τίποτε άλλο, παρά στις επόμενες εκλογές να ενταχθεί στην «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη»…

**(Η παράταξη '"Ηπειρος Ανατροπής" εξέδωσε ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης)

 

Οι ζυμώσεις στο Επιμελητήριο

Με την παραμονή του στη θέση του προέδρου για τουλάχιστον ένα χρόνο, ανταλλάσει η πλευρά Γκίκα τη συνεργασία του Γιάννη Μήτση, προκειμένου να συνεργαστούν οι δύο παρατάξεις που φέρουν στην προμετωπίδα τους τον τίτλο «Επιμελητήριο», «Ισχυρό» και «Ανεξάρτητο» αντίστοιχα.

Οι ζυμώσεις εντείνονται με στόχο οι δύο παρατάξεις να πάνε με συμφωνία στην πρώτη σύγκληση της διοικητικής επιτροπής, από τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Μήτση, εντός της ερχόμενης εβδομάδος, λογικά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, ο νέος επιμελητηριακός νόμος δίνει το δικαίωμα κατά την ίδια συνεδρίαση, και με την παρεμβολή ενός διαλείμματος, να αναδειχθεί πρόεδρος μεταξύ των δύο πρώτων που θα θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα, μετά από μια πρώτη ψηφοφορία, με σχετική και όχι με απόλυτη πλειοψηφία κάποιος. Αυτός, με τους δεδομένους συσχετισμούς που προέκυψαν μετά τις εκλογές, μπορεί να είναι μόνο ο Δημήτρης Δημητρίου, επομένως, αν μπορούν να συμφωνήσουν οι άλλες δύο παρατάξεις, θα πρέπει να το έχουν κάνει, πριν τη μέρα που θα συγκληθεί το όργανο.

Καταλυτικό ρόλο αυτές τις ώρες, στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, φέρεται να διαδραματίζει ο Νίκος ο Αναγνώστου, παλιότερα μέλος της παράταξης Μήτση, νυν συνεργαζόμενος με τον Γκίκα, ο οποίος δεν κατήλθε στις εκλογές λόγω της διαγραφής του από το Επιμελητήριο, με απόφαση του απερχόμενου προέδρου. Κατάφερε όμως, και ο ίδιος, να εκλεγούν με την παράταξη Γκίκα, τουλάχιστον τέσσερις δικοί του σύμβουλοι.

Αν όντως ισχύει το παραπάνω, για τον πρωταγωνιστή των τελευταίων ωρών, λογικά αποδυναμώνεται ο ρόλος της ΝΔ. Το μόνο σίγουρο τέλος, είναι ότι τοπικά, το κόμμα νίπτει τας χείρας του…

 

Ένα νέο κλειστό

Για «νέο κλειστό» διάβασα στο bannerμια αθλητικής διοργάνωσης που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή. Είναι η πάλαι ποτέ αίθουσα βαρέων αθλημάτων, μέσα στο Πανηπειρωτικό που πήρε δεκαετίες… για να ολοκληρωθεί.

Το εν λόγω κλειστό ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Πότε σκοπεύει ο Περιφερειάρχης να τελειώσει τα διαδικαστικά της προγραμματικής σύμβασης με τρίτους, για να αξιοποιηθεί όπως πρέπει το γήπεδο; Σε διαφορετική περίπτωση, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το κρατά για να το δίνει όπου γουστάρει. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα γίνεται αυτό για πολύ.

 

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης, 7/12/2017)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΗΓΜΑΤΑ 5/12/2017 ΔΗΓΜΑΤΑ 9/12/2017 »