ΔΗΓΜΑΤΑ 9/11/2017

Ο Κώστας Σημίτης είναι το μεγάλο όνομα που φέρνει στα Γιάννενα στις 13 Δεκεμβρίου, ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Ο πρώην Πρωθυπουργός είναι γεγονός πως ταλαιπώρησε λίγο, τους ανθρώπους του ΟΠΚΠΙ, καθώς ο ερχομός του είχε προαναγγελθεί για την άνοιξη του 2017 αλλά κάποιες υποχρεώσεις του στη Γερμανία τον κράτησαν μακριά από τα Γιάννενα.

Έρχεται ο Σημίτης…

Ο Κώστας Σημίτης είναι το μεγάλο όνομα που φέρνει στα Γιάννενα στις 13 Δεκεμβρίου, ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Ο πρώην Πρωθυπουργός είναι γεγονός πως ταλαιπώρησε λίγο, τους ανθρώπους του ΟΠΚΠΙ, καθώς ο ερχομός του είχε προαναγγελθεί για την άνοιξη του 2017 αλλά κάποιες υποχρεώσεις του στη Γερμανία τον κράτησαν μακριά από τα Γιάννενα.

Ωστόσο, ο πρώην Πρωθυπουργός δεν αθέτησε την υπόσχεσή του και θα την υλοποιήσει στα μέσα του Δεκέμβρη.

Οι άνθρωποι του Ομίλου προετοιμάζονται ήδη γι’ αυτή την εκδήλωση αλλά δεν θέλησαν να την διαφημίσουν πριν τελειώσει η χθεσινοβραδινή εκδήλωση με τον Γιάννη Βούλγαρη, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Για εντελώς διαφορετικό λόγο εν σχέσει με εκείνη την εκδήλωση με τον Άγγελο Συρίγο, είναι βέβαιο πως αυτή τη φορά ο Όμιλος θα κάνει αρκετό θόρυβο, αφού ο Κώστας Σημίτης δεν είναι από αυτούς που ανοίγουν συχνά το στόμα τους για να μιλήσουν – πολιτικά.

…και ο Βαρουφάκης

Πριν από τον Κώστα Σημίτη όμως, τα Γιάννενα θα ευτυχήσουν να γνωρίσουν από κοντά μια άλλη προσωπικότητα – εντός ή εκτός εισαγωγικών, δική σας η επιλογή - που συντάραξε το πανελλήνιο με τα πολιτικά του καμώματα και τα ρίσκα που πήρε για τη χώρα, κατά το σωτήριον έτος 2015.

Μιλώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έρχεται με το DiEM του, το DiEM25 για την ακρίβεια, την ερχόμενη Τετάρτη, σε μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση.

Τι είναι το DiEM25; «Το DiEM25 είναι ένα πανευρωπαϊκό, διασυνοριακό κίνημα δημοκρατών» σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Στη συνειδητοποίηση ότι η Ευρώπη διαλύεται, έχουν ενωθεί άνθρωποι από ποικίλες πολιτικές παραδόσεις - πράσινοι, ριζοσπαστική αριστερά, φιλελεύθεροι - με σκοπό να «επιδιορθώσουν» την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το DiEM25 μάλιστα, διεξάγει αυτό τον καιρό πανευρωπαϊκά μια εσωτερική ψηφοφορία, για το αν πρέπει να σχηματίσει εκλογικούς βραχίονες, να κατεβαίνει στις εκλογές με πιο απλά λόγια, από Ευρωεκλογές μέχρι εθνικές και δημοτικές.

Η οργάνωση δεν έχει ακόμα τοπικό βραχίονα και από ότι αντιλαμβάνομαι, ψάχνεται να οργανωθεί και στα Γιάννενα, μετά την Αίγινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη…

Σκηνές ροκ στις επιμελητηριακές εκλογές

Σκηνές απείρου κάλλους είμαι έτοιμος να παρακολουθήσω κατά τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, περίοδο προεκλογική για το Επιμελητήριο Ιωαννίνων…

Το προχθεσινό επεισόδιο με τις εκδηλώσεις παρουσίασης των ψηφοδελτίων των παρατάξεων «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» και «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο», έδειξε ότι Δημητρίου και Μήτσης αντίστοιχα, ως χθες συνοδοιπόροι και συνδιοικούντες το Επιμελητήριο, έχουν βγάλει τα μαχαίρια από τα ζωνάρια…

Η αλήθεια είναι βέβαια, πως πρώτος με διαφορά μιας μέρας, ανακοίνωσε ο Δημητρίου πως θα παρουσιάσει τον πλήρη συνδυασμό του στο DuLacτην Τετάρτη 8 Νοεμβρίου το απόγευμα και ακολούθησε μια μέρα αργότερα, ο Μήτσης, με την πρόσκληση για την αντίστοιχη εκδήλωση, την ίδια μέρα και την ίδια ακριβώς ώρα (!), στο χώρο του Επιμελητηρίου. Τώρα αν αυτό είναι θεμιτό ή όχι, σε περίοδο προεκλογική να χρησιμοποιείται ο χώρος του Επιμελητηρίου από τον έναν εκ των τριών υποψηφίων, είναι ένα θέμα…

Ο Δημητρίου καταγγέλθηκε από τους αντιπάλους του πως κακώς ανέδειξε σε μείζον θέμα την άρνηση της πλειοψηφίας του Επιμελητηρίου να χρηματοδοτήσει ένα τραπέζι της επιχειρηματικής αποστολής στην Κύπρο, της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, γιατί θεωρείται πως η συνδιαλλαγή Δημητρίου – δημοτικής αρχής είναι στο πλαίσιο μιας αλληλοεξυπηρέτησης… Και δεν θέλησαν να τον διευκολύνουν.

Στο απυρόβλητο μ’ αυτά και μ’ αυτά, μένει ο τρίτος της παρέας, Γρηγόρης Γκίκας που όπως πληροφορούμαι, από το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε προ ημερών, έχει χάσει ήδη έναν υποψήφιο, μη τακτοποιημένο οικονομικά στο Επιμελητήριο και απειλείται να χάσει άλλους τρεις, για διαφορετικούς λόγους. Στην περίπτωση αυτή, οι αντίπαλοί του θα χτυπήσουν την προχειρότητα, με την οποία κινήθηκε στη διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου του, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Ο ρόλος του Αυγενάκη

Οι εκλογές στα Επιμελητήρια θα γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου, αν και σήμερα, ένα μήνα πριν δηλαδή, δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο νέος νόμος για τη σύνθεση των οργάνων διοίκησης, τους κανόνες των εκλογών ως προς την σταυροδοσία κτλ.!!! Είναι ουσιώδης αλλαγή για παράδειγμα, να βάζεις μέχρι 30 σταυρούς στους υποψηφίους των διαφόρων τμημάτων, και με το νέο νόμο να βάζεις από 1 ως 3 σταυρούς. Αποδυναμώνεται η λογική των μεγάλων ψηφοδελτίων, όταν ο αριθμός των σταυρών μειώνεται τόσο πολύ.

Ας όψεται όμως, η εθνοσωτήριος που δε βιάζεται…

Από την άλλη, οι εκλογές αυτές έχουν το δικό τους ενδιαφέρον όταν μιλάμε για τη ΝΔ. Στα περί στήριξης, σιωπηρής ή δημόσιας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πρόσωπο του ενός εκ των δύο υποψηφίων της Κεντροδεξιάς, Μήτση ή Γκίκα, έχω αναφερθεί πολλάκις, στο παρελθόν. Η στήριξη προφανώς και δεν είναι δημόσια και αυτό φαίνεται πως είναι μεθοδευόμενο από τα υψηλά κλιμάκια της ΝΔ, όπως καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο Βόλο, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Χατζηθεοδοσίου κατήγγειλε ευθέως τον Αυγενάκη πως κάνει «παιχνίδι», σε όλη την επικράτεια.

Εγώ απλά υπενθυμίζω τη δήλωση του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως η ΝΔ δεν θα εμπλακεί σε εκλογές Επιμελητηρίων και επιστημονικών συλλόγων. Το «άδειασμα» που τρώει τόσο γρήγορα από τα στελέχη του, του αφαιρούν αξιοπιστία αν μη τι άλλο…

Μια συνεδρίαση… είδηση

22 Σεπτεμβρίου – 8 Νοεμβρίου 2017.

Σχεδόν 50 μέρες μεσολαβούν ανάμεσα σε δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Στην προτελευταία συνεδρίαση, δεν υπήρχε κανένα ουσιώδες θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη. Στην χθεσινή, διπλή συνεδρίαση, υπήρχε η ψήφιση του Προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2018 και το θέμα των διοδίων, κατόπιν αιτήματος της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο.

Στο ενδιάμεσο ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις, στη διάρκεια αυτών των 7 εβδομάδων, πραγματοποιήθηκε ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο από Κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου, συν μια σειρά από άλλα θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση, στο ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας.

Την ευθύνη για τον εξευτελισμό του ανώτατου συλλογικού οργάνου της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν φέρει μόνο η Περιφερειακή Αρχή. Αρκεί όμως, μια ανακοίνωση – καταγγελία για την ακολουθούμενη τακτική της διοίκησης, από μια παράταξη; Ασφαλώς όχι.

(Τα "Δήγματα" δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Νέοι Αγώνες" στο φύλλο της Πέμπτης 9ης Νοεμβρίου 2017).