Top Social

Παρεξήγηση είπαν από το Δημαρχείο την Παρασκευή, πως δημιουργήθηκε με το θέμα 6 της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων που έγινε το μεσημέρι. Το θέμα αναγράφονταν στην ημερήσια διάταξη ως εξής: «Αποδοχή χρηματοδότησης της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου για την εκτέλεση του έργου «Προώθηση τουριστικής προβολής του προορισμού Ιωάννινα από Τελ –Αβίβ».

Ο Χρήστος Μαντάς έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα, όσο νωρίς κρίνει ο ίδιος, ιδίως μάλιστα, όταν έχει να καλύψει ένα κενό παρατεταμένης απουσίας από την εκλογική του περιφέρεια, για απόλυτα δικαιολογημένο, προσωπικό λόγο.

Ίσως μάλιστα, ο βουλευτής Ιωαννίνων, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει και καλύτερη πληροφόρηση για τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, περί τον χρόνο των πρόωρων εκλογών αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Τη δέσμευσή του ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική και ότι θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ το πρωί της Πέμπτης.

Βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο του Ακτίου, προετοιμάζεται να λειτουργήσει άμεσα, κατά πάσα βεβαιότητα μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος την Πέμπτη, από τα Γιάννενα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Σε λειτουργία μπήκε από χθες Πέμπτη, στο portal του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr) η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των δανειοληπτών, στους οποίους χορηγήθηκε δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ή απέκτησαν σπίτι.

Στην Κόνιτσα ψάχνουν θησαυρό!

Στους Χιονιάδες συγκεκριμένα, έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα μια ομάδα πολιτών από τα Γρεβενά, η οποία κίνησε τις διαδικασίες για να πάρει τη σχετική άδεια ώστε να προχωρήσει σε εκσκαφές.

Η απάντηση σε ερώτηση τίτλου θέματος της προηγούμενης εβδομάδας των «ΝΑ» είναι πως «Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν η SiliconValleyτης Ελλάδας»…

Την απάντηση στο ρητορικό ερώτημα του προηγούμενου θέματός μας, έδωσε μιλώντας στους «ΝΑ», ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της P&IAGκ. Βασίλης Τριάδης που αυτές τις μέρες βρίσκεται στα Γιάννενα για το ετήσιο meeting (annualcongress) των στελεχών της Γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας, με τις 11 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο.

Πληροφορίες για την εξαγορά της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου αρχίζουν να διαρρέουν μέρα με τη μέρα, μετά το τυπικό «σφράγισμα» της διαδικασίας αγοραπωλησίας του εργοστασίου του Κεφαλοβρύσου στον όμιλο «Χαλκόρ – Βιοχάλκο» του ομίλου Στασινόπουλου.

Πόσο απέχει ο Δήμος Schwerte από τη Ρόδο;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Ένας Δήμαρχος Ιωαννιτών, εκλεγμένος με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το ψηφοδέλτιο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και επικεφαλής ενός δημοτικού συμβουλίου, αποτελούμενου από συμβούλους έξι διαφορετικών παρατάξεων, θα μπορούσε να διοικήσει το Δήμο;

 

Ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αναμένεται η τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Αυτή την ενημέρωση είχε ο Πρύτανης του τοπικού ΑΕΙ Γιώργος Καψάλης, σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στην Αθήνα, με τον Υπουργό Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρούσης της υφυπουργού Μερόπης Τζούφη και του γενικού γραμματέα Γιώργου Αγγελόπουλου.

Στο παρασκήνιο πάντως, οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής είναι τόσο γρήγορες και πυκνές που δίνουν την εντύπωση ότι μιλάμε για το κυβερνών κόμμα ή την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βεντετισμοί του Σταύρου, οι «βολές» του Βενιζέλου και του Λοβέρδου που άλλα λέει για τη Συρία από την επίσημη κομματική γραμμή, τα ατέλειωτα «κόψε - ράψε» της Εκτελεστικής Επιτροπής… θα το ξαναπώ, δεν κάνουν κανένα αισιόδοξο ότι το εγχείρημα έχει μέλλον. Ή το σημαντικότερο, ότι θα έχει απήχηση.

 

Μια πρόσκληση από λάθος αποστολέα…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Το γεγονός της ταύτισης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή διορισμένοι σε διάφορα κρατικά πόστα, κάνει κακό κυρίως στους εκλεγμένους, γιατί οι εν λόγω άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν διακριτά τα όρια των υποχρεώσεών τους στη θέση της αντιπολίτευσης όπου τους έταξε ο λαός το 2014, και της υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής.

«Αύξηση του κατώτατου μισθού», «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και… ου γαρ είδε τι άλλα κοινότοπα αντιμνημονιακά συνθήματα θα σκαρφιστεί η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο πλησιάζουμε προς τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ούτε… κόμμα από τις συμφωνίες και δεσμεύσεις των «τρισκατάρατων», «μνημονιακών», «προσκυνημένων», «νενέκων» και «δοσίλογων» δε θέλησε ή έστω δεν προσπάθησε να αλλάξει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτά τα τρία και κάτι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της χώρας. Τα παραδείγματα ασφαλώς, είναι άπειρα…

Το σημείωμα τούτο ωστόσο, έχει ως αφορμή μια υπόθεση, στην οποία η συγκυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015, έδειξε τη διάθεση να ανατρέψει δρομολογημένες αποφάσεις, σώζοντας από την ιδιωτικοποίηση μια κρατική βιομηχανία.

Δεν θυμάμαι ακριβώς, από πότε είχαν να εκδώσουν δελτίο τύπου, από τα ερεθιστικά εκείνα και ωραία που τους κατέστησαν αγαπημένους «πελάτες» της στήλης, οι ΑΝΕΛ των Ιωαννίνων – αν δεν κάνω λάθος, τελευταία είχαν αναφερθεί στις επισκέψεις του αντιπροέδρου Σγουρίδη και του Υφυπουργού τους Κόκκαλη.

Όλοι γνωρίζουμε την ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και την αξία του να δεις και να κατανοήσεις με τη βοήθεια ενός ειδικού, τα κατάλοιπα κοινωνιών και πολιτισμών που έζησαν πριν από πολλά χρόνια…

Μπορούν τα Γιάννενα να γίνουν η Silicon Valley της Ελλάδας;

Όχι στη λογική που υπόσχεται ο Νίκος Παππάς να μετατρέψει την Πάτρα σε ελληνική έδρα της τεχνολογικής καινοτομίας ή ο Δημήτρης Μάρδας να φτιάξει το θερινό Νταβός σε κάποιο έρημο ελληνικό νησί. Αλλά με όρους πραγματικών επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής…

Τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα, γύρω από το θέμα της επαπειλούμενης αποστροφής του ενδιαφέροντος της αεροπορικής εταιρείας TUSAir, για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος», συνέπεσαν με την αιφνιδιαστική κίνηση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να ακυρώσει τα εσωτερικά της δρομολόγια στην Ελλάδα από την 1η Ιουνίου, με εξαίρεση τις πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη.

Τα ύστερα του κόσμου έφερε η είδηση πως δεν θα πετάξει η TUS από το Τελ Αβίβ…

Τι κακό μας βρήκε, δε φαντάζεστε… Χιλιάδες επισκεπτών είναι η απώλεια που θα μείνουν με το όνειρο να έλθουν και να ανέβουν στο γεφύρι του Κόκκορη ή να βγάλουν selfie με φόντο την Παμβώτιδα. Γιατί, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προσέγγισης στα Γιάννενα, παρά μόνο η απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ. Χωρίς αυτή, δεν ήλθαν στα Γιάννενα τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες Ισραηλινοί – επισημαίνω για πολλοστή φορά, τιμώντας τον και εκπαιδευτικό ρόλο της στήλης, τη διακριτή διαφορά των λέξεων: Ισραηλινός = κάτοικος Ισραήλ, Ισραηλίτης = Εβραίος το θρήσκευμα…

Με συντονισμένο τρόπο, Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου διέψευσαν την Τετάρτη, τη φημολογία περί δικής τους εμπλοκής και ευθύνης στο παρουσιαζόμενο ως «ναυάγιο» της TUSAir και των σχεδίων της αεροπορικής εταιρείας με έδρα την Κύπρο, να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο από το Τελ Αβίβ προς τα Γιάννενα.

Καμιά συμφωνία δεν υπήρξε για να… χαλάσει, απάντησαν και οι δύο φορείς την Τετάρτη, κι ενώ η όλη παραφιλολογία έπαιζε επί περίπου δύο 24ωρα.

Η Πρόεδρος και τα υπογράφοντα μέλη ΔΕΠ & ΕΔΙΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κρίνουμε σκόπιμο να παρέμβουμε και να διατυπώσουμε την κοινή μας θέση σε σχέση με ανακοινώσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επαγγελματικών οργανώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη μετεξέλιξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και της ένταξής του ως αυτόνομου Τμήματος στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, θεωρούμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε και στην απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας στο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής με αντικείμενο τις μορφές συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπου προτείνεται να διερευνηθεί η αναβάθμιση της εκπαίδευσης όσων έχουν την φροντίδα και αγωγή των παιδιών στην πρώιμη ηλικία των 0-4 ετών μέσα από τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ενός αντίστοιχου Τμήματος στην Σχολή Επιστημών Αγωγής.

Μηχανισμό ελέγχου και υλοποίησης όλων όσα εξαγγέλλονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια έχει συστήσει το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο στόχος απλός: η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσα από το παρατηρητήριο, να καταδείξει ότι υπάρχει «επόμενη ημέρα» μετά τα συνέδρια και πιο πρακτικά, ότι τα έργα που εξαγγέλλονται και που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, υλοποιούνται.

Ένας ακριβώς μήνας μεσολαβεί ως τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, για την ανάδειξη των νέων προέδρων, των μελών των ΝΟΔΕ και των αντίστοιχων προέδρων και μελών των ΔΗΜΤΟ.

Ικανοποίηση και ελπίδα γεμίζει τους ασχολούμενους με τον τουρισμό, επιχειρηματίες του Ζαγορίου, η κίνηση των ημερών, αυξημένη συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς το Πάσχα δεν ήταν ποτέ η καλή τουριστική περίοδος για την περιοχή των Ιωαννίνων.

Χαίρομαι που διαφημίζουν οι Δήμοι των Ιωαννίνων τις ανθρωπιστικές δράσεις της παροχής τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που φέρνουν σε πέρας, μέσα από το πλαίσιο του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», του γνωστότερου και ως ΤΕΒΑ.

Ανακοινώσεις για την επικείμενη λειτουργία εντός του 2019 το αργότερο, του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεως Χρηστών Ναρκωτικών και αλκοολισμού στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έκαναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Παπαχρήστου και ο Διευθυντής του κεντρικού ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος.

«Τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (ΦΔΛΠ) μεταφέρθηκαν σε νέα διεύθυνση». Το ίδιο μήνυμα δεν είναι η πρώτη φορά που αποστέλλεται από το Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, κατά τα τελευταία χρόνια…

Το αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών για την ίδρυση ενός νέου δημοτικού σχολείου στην Ανατολή, ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη λειτουργίας του σχολείου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν όλα κυλήσουν ομαλά από άποψη τυπικών διαδικασιών.

Από τους πιο τυχερούς θα είναι αναμφίβολα οι δημότες του Δήμου Ιωαννιτών στη νέα σελίδα που θα ανοίξει για την τοπική αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης.

Ελάχιστο προσωπικό, παράπονα για αθέμιτο ανταγωνισμό από όσους τηρούν την καπνοαπαγόρευση και έκφραση ικανοποίησης από το Δήμο Ιωαννιτών για την απόδοση των μέχρι σήμερα ελέγχων, στην επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Και τα τρία μαζί δεν είναι ασφαλώς καθόλου συμβατά μεταξύ τους.

Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν στην καθαριότητα των Δήμων της χώρας το προσεχές διάστημα, αν οι Δήμοι δε λειτουργήσουν με σχέδιο, μέχρι να γίνει η τοποθέτηση των προσλαμβανόμενων με τη μεγάλη προκήρυξη 3Κ.

Πέντε Γιαννιώτες στην ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Βαγγέλης Αργύρης, Νίκος Γκόλας, Σωτήρης Ζαρπαλάς, Μιχάλης Κασσής και Χάρης Λιούρης.

Αυτοί είναι οι κεντρικοεπιτροπάριοι των Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής. Δείτε εδώ ολόκληρη την Κεντρική Επιτροπή που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Είτε ενόψει εκλογών είτε αλλιώς, οι δύσκολες αποφάσεις για τις δημοτικές αρχές της Ηπείρου, σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μπροστά μας και το κρίσιμο αλλά αναμενόμενο ορόσημο αποτελεί η παράδοση / παραλαβή του εργοστασίου διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων του Ελευθεροχωρίου του Δήμου Δωδώνης.

Υψηλές πληρότητες αναμένονται τις ημέρες του Πάσχα για τους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής. Κι όταν λέμε τουριστικός προορισμός εννοούμε πια το brand«Ιωάννινα» και μιλώντας για κίνηση, ακόμα και οι υπεύθυνοι του Δήμου Ιωαννιτών εννοούν Γιάννενα, Ζαγόρι, Μέτσοβο και Τζουμέρκα.

Γίνεται να είσαι τομεάρχης υγείας στο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ως εκπρόσωπος των γιατρών εκεί;

Πανεύκολο και διόλου μεμπτό.

Με την ειδική αγωγή το χαρτοφυλάκιο της Μ. Τζούφη

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Με ελάχιστες διαφορές σε σχέση με τον προκάτοχό της Κ. Ζουράρι, εκ των οποίων η κύρια είναι η ανάληψη της αρμοδιότητας της Ειδικής Αγωγής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ.

Περιφερειακές εκλογές χωρίς υποψήφιο...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Η ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου στην Άρτα, το βράδυ του Σαββάτου, είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες της Άρτας, μιας και ακούστηκαν από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη προγραμματικές θέσεις για το δεύτερο μεγαλύτερο Νομό της Ηπείρου, το Νομό που όπως παρατήρησε, ήταν ο μόνος που δεν έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στον Αλέκο Καχριμάνη στις εκλογές του 2014 – πήρε 43,34% στο «σπίτι» της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έλαβε 36,17%.

Το κόστος για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι μεγάλο και καλούνται να το πληρώσουν οι δημότες. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος οι Δήμαρχοι της Ηπείρου διαβουλεύονται και αναζητούνται λύσεις…

Έντεκα φορείς από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζίτσας, υπογράφουν κοινή ανακοίνωση – προειδοποίηση κατά της κατασκευής των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Στο αρχείο μπήκε προχθές, ο ογκώδης φάκελος μιας υπόθεσης που ανέδειξε η πρώην και η παρούσα δημοτική αρχή, αναφορικά με στοιχεία κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στην «αμαρτωλή» ΑΔΕΙ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπαράθεση μεταξύ Περιφερειακής αρχής και αντιπολίτευσης δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο ούτε στα όσα καταλογίζει στην πλειοψηφία η αντιπολίτευση τρεισήμισι χρόνια τώρα, ούτε στα όσα διατείνεται η περιφερειακή αρχή ότι έχει καταφέρει με το έργο της.

Μια αίσθηση καχυποψίας ανάμεσα στις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου πλανάται εσχάτως, με αφορμή τις εκατέρωθεν κινήσεις για την κατάληξη του σχεδίου ενοποίησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής.

Ένταση, αντεγκλήσεις και η συνέχεια στα δικαστήρια…

Αυτή ήταν η εικόνα που μύριζε μπαρούτι από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, και η οποία επικρατούσε στο χώρο των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, χώρο συγκέντρωσης για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε το Πανελλήνιο συνδικάτο εργαζομένων στις μεταφορές, με κεντρικό αίτημα την ανάκληση των απολύσεων προσωπικού που γίνεται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες Ανώνυμες Εταιρείες του ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα.

Μια ανοιχτή κουβέντα για το θέμα της 4ης πτέρυγας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκάλεσαν με τη διοίκηση του ιδρύματος οι εργαζόμενοι το πρωί της Πέμπτης.

Η τρίωρη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει για την Πέμπτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έθεσε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τα προβλήματα της έναρξης λειτουργίας της 4ης πτέρυγας πέραν των ζητημάτων της αξιολόγησης και της αύξησης της χρηματοδότησης.

Στα Γιάννενα βρέθηκε την Πέμπτη, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στο πλαίσιο ενημερώσεων και συναντήσεων που πραγματοποιεί με στόχο τη βελτίωση των υποδομών της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Μπαξεβανάκης, ακολουθούμενος από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, επισκέφθηκε τα τρία ημερήσια ΕΠΑΛ των Ιωαννίνων και όπως είπε, ως αποτέλεσμα αυτών αλλά και των αντίστοιχων συναντήσεων που έχει κάνει μέχρι σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει «ειλικρινείς συζητήσεις τόσο με εκπαιδευτικούς όσο και με τους εκπροσώπους των μαθητών».

Μια τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ που μπορεί να ταράξει λίγο τα λιμνάζοντα νερά… σιγοψιθυρίζεται τις τελευταίες μέρες.

Αν όντως προχωρήσει, θα έχουμε δύο Θεόδωρους υποψήφιους προέδρους… Μετά τον Θεόδωρο Τζαρούχη που πρώτος κατέθεσε υποψηφιότητα, υπάρχει ενδιαφέρον σχετικό και από τον Θεόδωρο Παπακώστα – θυμίζω πως από μέρα σε μέρα πρόκειται να κατατεθεί επίσημα και υποψηφιότητα από τον Κωνσταντίνο Ζιάβρα.

Το όνομα Θεόδωρος Παπακώστας δεν είναι γνωστό σε έναν ευρύ κύκλο Νεοδημοκρατών, στον οποίο απευθύνθηκα για να αντλήσω πληροφορίες αλλά ο άνθρωπος όπως κατέληξα, μόνο τυχαίος δεν είναι…

Μια σειρά από μεγάλα έργα του Δήμου Ιωαννιτών έχουν μπει στο στάδιο της τελικής ωρίμανσης και της υλοποίησης, ανοίγοντας έναν τελευταίο κύκλο δράσεων από πλευράς της δημοτικής αρχής που θα την βάλει στην προεκλογική περίοδο.

Σε αυτά τα έργα για τα οποία εργάστηκε και ο ίδιος από την άποψη του σχεδιασμού και της ωρίμανσης, μίλησε αναλυτικά το βράδυ της Τρίτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού και ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών Θανάσης Μανταλόβας.

Όσο και αν απορούσαν χθες στο Δημαρχείο κάποιοι ότι κακώς δήθεν μεταφέρθηκε προς τα έξω, η εικόνα άρνησης της δημοτικής αρχής της πόλης να συμφωνήσει με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, η έκδοση και μόνο ενός ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Ιωαννίνων ζητά να διατηρήσει στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς τα τετράχρονα νήπια και για την επόμενη χρονιά, είναι μια μορφή αντίδρασης και διάθεση απείθειας σε ένα νόμο του κράτους.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αλλιώς...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

«Λαμβάνω την τιμή να αναφέρω κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι: Λακκούβες εντοπίσαμε 190, κλείσαμε 132, απομένουν 58!»

Οκτώ ολόκληρα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έκοψε μαζί με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώργο Μπαμπινιώτη την κορδέλα των εγκαινίων του Αρσάκειου Σχολείου Ιωαννίνων.

Για το διακηρυγμένο στόχο της ενιαιοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης μίλησε από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, υποστηρίζοντας το εν εξελίξει εγχείρημα της συνένωσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

«Έχουμε βάλει ως στόχο τον ενιαίο χώρο έρευνας και εκπαίδευσης» είπε, αν και μέχρι πρόσφατα δεν το φώναζε. Μιλούσε απλά για συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Το βράδυ της Τρίτης είδε το φως της δημοσιότητας το ΦΕΚ με τον αριθμό των εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τμημάτων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, κατά Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Δύσκολη εξίσωση είναι η κάλυψη των θρησκευτικών και λατρευτικών αναγκών των πιστών της Μητρόπολης Ιωαννίνων λόγω έλλειψης ιερέων.

Με τον όρο αυτό περιέγραψε το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ερωτηθείς σχετικά, ενόψει μάλιστα και της γιορτής του Πάσχα.

Προσεκτικές αιχμές κατά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας διατύπωσε για το θέμα των Θρησκευτικών, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, με δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης.

Ανήμερα της επετείου της διπλής γιορτής για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό, της ημέρας της 25ης Μαρτίου, από την Ισραηλιτική κοινότητα των Ιωαννίνων τιμάται κάθε χρόνο ακόμα, ίσως και η πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία αυτής της κοινότητας, η ανάμνηση της συμπλήρωσης 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου, γεγονός που σήμανε την καταστροφή της Εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.

Τρεις νεαροί, χωρίς ιδιαίτερα υψηλό IQ και με μηδενική εκτίμηση σε ένα έμβιο ον, θέλησαν να γίνουν πρωταγωνιστές, πουλώντας τη μαγκιά τους, στους διαδικτυακούς τους «φίλους», μέσω του αγαπημένου τους facebook.

Το ίδιο το μέσο όμως, τους εκδικήθηκε, γιατί η «μαγκιά» του βασανισμού ενός ανυπεράσπιστου σκύλου, πήρε διαστάσεις που ξεπέρασαν το στενό κύκλο των «φίλων» τους και έστρεψε το πανελλήνιο απέναντί τους. Με ευκολία ως συνήθως, φιλόζωοι και μη, γέμισαν «ψόφους» και κατάρες κάθε ανάρτηση σχετική και το μίσος ξεχείλισε για ένα 24ωρο, το ίδιο μίσος που έδειξαν μέσα από το fb και οι δύο φαντάροι στο άτυχο ζώο.

«Ναι» υπό όρους στην αδειοδότηση των σεισμικών ερευνών για τα 15 χλμ. των δημοτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Σουλίου, είπε το βράδυ της Δευτέρας, το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου.

Στη βάση της εισήγησης της Δημάρχου Σταυρούλας Μπραΐμη – Μπότση, το δημοτικό συμβούλιο έβαλε μια σειρά από όρους για την αδειοδότηση και άναψε το «πράσινο» φως μόνο για το πρώτο στάδιο των σεισμικών ερευνών.

Την πρώτη της συνάντηση με την ιδιότητα της Υφυπουργού πραγματοποίησε με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου καθώς και με τους υπευθύνους επιστημονικής καθοδήγησης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, το πρωί της Δευτέρας.

Το πρόβλημα που υφίσταται με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ιωαννιτών παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς, την Δευτέρα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού, μετά από τη συνάντηση που είχε με τα στελέχη της εκπαίδευσης της Ηπείρου, η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Υπό την προστασία της προσωρινής κατασκευής που στήνεται κάθε φορά για την εξέδρα των επισήμων, στο κέντρο της πόλης, για τις ανάγκες της παρέλασης στις τρεις επετείους – δύο εθνικές και μία τοπική – και με φόντο τους εργάτες που είχαν αρχίσει να μαζεύουν τις καρέκλες για να ξεστήσουν την εξέδρα… οι τρεις βουλευτές των Ιωαννίνων που έδωσαν το «παρών» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και με την ιδιότητα της κυβερνητικής εκπροσώπου η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, υπογράμμισαν και κάτι διαφορετικό στην ευχετήρια δήλωσή τους.

Ο Κωνσταντίνος Ζιάβρας είναι ο δεύτερος, σίγουρος υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ και πιθανότατα, θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αν δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό, σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του.

Φόβους πως ο ερχόμενος Σεπτέμβρης θα είναι… «θερμός» για τα τετράχρονα νήπια του Δήμου Ιωαννιτών, εκφράζουν τα στελέχη της εκπαίδευσης στο διατηρητέο κτίριο του Γεωργίου Σταύρου, της οδού Ανεξαρτησίας. «Θερμός» ειδικά για τα νήπια του Δήμου Ιωαννιτών, εξαιτίας του ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ο νεοσύστατος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) είναι ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η πρώτη δημόσια παρουσίαση του οργανισμού για την Ήπειρο, έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την υπεύθυνη.

Ποια είναι η άποψη των θεολόγων που διδάσκουν στη σχολική αίθουσα το μάθημα των θρησκευτικών σήμερα που το συγκεκριμένο μάθημα έχει μετατραπεί σε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Αφορμή ως γνωστόν η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματική την αλλαγή που επέφερε στο μάθημα ο Νίκος Φίλης, το διάστημα που ήταν υπουργός παιδείας μέχρι τη ρήξη και την αποπομπή του από την κυβέρνηση, με ευθύνη του αρχιεπισκόπου όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Εξαρχής λέμε, απαντώντας στην ερώτηση του τίτλου και για να μη προκαλούνται παρερμηνείες, πως δε συμβαίνει απολύτως τίποτα το ανησυχητικό…

Από την περασμένη Δευτέρα ωστόσο, μια δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο πλαίσιο μια διαφωνίας του με τον Υπουργό Οικονομικών, στο πάνελ εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας, τροφοδότησε διαφόρων ειδών σενάρια για το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών. Κι επειδή μια από τις πιο δυνατές συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν απομείνει στη χώρα, είναι η Τράπεζα Ηπείρου, έχει αξία να δούμε τι συμβαίνει σήμερα, στον ενεργό τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων ασθενών και άνοιγμα της «ψαλίδας» στην αναλογία προσωπικού και ασθενών καταγράφει για το 2017, το annualreportτου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Η πολυσέλιδη έκθεση που είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ιδρύματος συντάχθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Πληροφορικής του νοσοκομείου και αποτελεί μια ετήσια απολογιστική παρουσίαση των πεπραγμένων του ιδρύματος, μέσα από την παράθεση αναλυτικών στατιστικών στοιχείων, με στόχο την αντικειμενική αυτοαξιολόγηση του Νοσοκομείου. Από τους ασθενείς μέχρι τους κωδικούς των δαπανών, βρίσκει κανείς αναλυτικά την ταυτότητα του μεγαλύτερο νοσοκομείου της Βορειοδυτικής Ελλάδας - εδώ.

Σε τιμές ρεκόρ βρέθηκε το ποσοστό Σαχάριας σκόνης πάνω από τα Γιάννενα, σύμφωνα με τον καθηγητή μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα.

Όπως γράφει στο προφίλ του στο fbο καθηγητής, την Πέμπτη 22/3/18, η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα προς τη Βαλκανική είχε ως αποτέλεσμα η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων (PM10 - σωματίδια με διάμετρο έως 10μm), στα Ιωάννινα, να φθάσει τα 178 μgr/m3, υπερ-τριπλάσια δηλαδή από το επιτρεπτό όριο των 50 mg/m3, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο follow-up – μιλώντας με όρους τεχνοκρατικούς για το αγγλομαθές αναγνωστικό κοινό μου ή ελληνιστί, στην περαιτέρω «ακολούθηση» - παρακολούθηση του θέματος μέχρι την ολοκλήρωσή του – της επίσκεψης του Αμερικανού Πρέσβη Pyattστα Γιάννενα επί τριήμερο, τα στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, επικοινώνησαν στη διάρκεια της εβδομάδας με τα Γιάννενα, για να εκφράσουν για μία ακόμα φορά, τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία.

Την τοποθέτησή του στο πλευρό του Δήμου Ζίτσας και του Συνδέσμου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, έκανε γνωστή ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης 21 Μαρτίου, στην Ελεούσα, με το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Αντιδημάρχους.

Στην αντικατάσταση όπως είχε προϊδεάσει πριν από 15 περίπου μήνες, όλων των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, προχώρησε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή 16 Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ως έχουμε υποχρέωση, την παρακάτω ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ιωαννίνων Λευτέρη Αραμπατζή αναφορικά με το θέμα της αδειοδότησης των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Σε απάντηση των «Δηγμάτων» της Τρίτης και όχι μόνο, ο κ. Αραμπατζής υποστηρίζει πως ο Σύνδεσμος των εγκατεστημένων έκανε παν τι το δυνατό για να αποτρέψει την αδειοδότηση των πέντε μονάδων που θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή, εφόσον και όταν λειτουργήσουν, με τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων, υπολειμμάτων γάλακτος, ενσιρώματος κτλ.

Με σχετική καθυστέρηση η Ήπειρος έρχεται να αξιοποιήσει το συνεταιριστικό νόμο και την πρόβλεψή του για συγκρότηση ομάδων παραγωγών, υπό τη σκέπη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ως σήμερα, στην Ήπειρο δεν είναι περισσότερες από τρεις οι ομάδες παραγωγών που έχουν συσταθεί και βρίσκονται όλες στην Πρέβεζα, ασχολούμενες με τα ακτινίδια και τα κηπευτικά.

Ανεβάζουν τους τόνους οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) για το θέμα της λειτουργίας της 4ης πτέρυγας του ιδρύματος που σταδιακά έχει μπει στη φάση της προετοιμασίας. Μεταφέρεται εξοπλισμός και δρομολογείται η λειτουργία της Οφθαλμολογικής.

Το μεσημέρι της Τρίτης, έγινε η εξ αναβολής γενική συνέλευση των εργαζομένων του ιδρύματος και κατέληξε σε αποφάσεις και για το θέμα της λειτουργίας του πενταόροφου όσο και για άλλα θέματα. Μειοψήφησαν στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης οι προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις.

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση πως οι όποιες αλλαγές επέλθουν στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και δη στην ανώτατη εκπαίδευση της Ηπείρου μέσα από την σχεδιαζόμενη ενοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επηρεάσουν τους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, έδωσε με δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

«Ταλαιπωρώ κατ’ οίκον» ή «Εξοικονομώ κατ’ οίκον (ανοχής)» ήταν μερικές από τις προτάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, για την ονομασία του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» που τόσο πολύ αναμένονταν από τον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και από πολίτες που επιθυμούν να πάρουν μια κάποια επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Το αποτέλεσμα βέβαια, της ανοργανωσιάς και της προχειρότητος με την οποία λειτούργησε και γι’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι η ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών. Στην πρώτη απόπειρα το σύστημα έπεσε και δόθηκε παράταση στην έναρξη του προγράμματος, με την υποβολή προτάσεων να μετατίθεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ανά περιφέρεια, ώστε να αποφευχθεί το κρασάρισμα του συστήματος. Ούτε αυτό δούλεψε όμως, όπως φαίνεται, γιατί η Ήπειρος για παράδειγμα, θα υπέβαλε αιτήσεις από την Δευτέρα 19 Μαρτίου αλλά ούτε μια μέρα δεν κράτησε το θαύμα…

Με τις καλύτερες των εντυπώσεων έφυγε έπειτα από ένα τετραήμερο ταξίδι στα Γιάννενα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Geoffrey R. Pyatt.

Απλός και δεκτικός ο άνθρωπος δέχτηκε να βγάλει selfieμε όποιον τον πλησίασε ή βρέθηκε στον κύκλο που συναναστράφηκε αυτές τις τέσσερις ημέρες, αν κρίνω από τις φωτογραφίες που είδα αυτό το Σαββατοκύριακο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η παρουσία του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το περασμένο Σάββατο, σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής για την παράταξη της πλειοψηφίας της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Εδώ και τρεισήμισι χρόνια, ο Θωμάς Μπέγκας πολιτεύτηκε έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με περισσή ανεκτικότητα σε σημείο που δικαιολογημένα κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους του για σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ, σε καταστροφικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιλογές, αν και στις εξόφθαλμα λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως η διάθεση των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, το 2015, στάθηκε καθαρά απέναντι.

«Έντονη η αντίδραση» του Δημάρχου Ζίτσας, «αδιαφανής και ύποπτη» η υπογραφή του Β. Μιχελάκη… ήταν δύο χαρακτηριστικές φράσεις στα αντίστοιχα δελτία τύπου που εξέδωσαν ο Δήμος Ζίτσας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (ΣΕΒΙΠΙ) για την έγκριση της ΑΕΠΟ της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Οι δύο φορείς από την αντίδρασή τους, κρίνεται πως αιφνιδιάστηκαν, γιατί όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΣΕΒΙΠΙ, «Μετά την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου ότι επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, το προφανές ήταν να «παγώσουν» οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή».

Εμμένει στις αντιρρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση του νόμου που στέλνει στα νηπιαγωγεία τα παιδιά ηλικίας 4 ως 6 ετών, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) του Δήμου Ιωαννιτών επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει τόσο εσπευσμένα και ξαφνικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση προ του κινδύνου να μείνει χωρίς ΕΣΠΑ την επόμενη χρονιά, για το λεγόμενο «Πρόγραμμα Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Βέβαια, κανείς αυτοδιοικητικός δε μιλά για την οικονομική παράμετρο αυτού του θέματος αλλά για την αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης του νόμου, λόγω έλλειψης υποδομών αλλά και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τη συσπείρωση των παραγωγών αλλά και του ελληνικού καταναλωτικού κοινού γύρω από το στόχο της προάσπισης της ελληνικότητας της φέτας, επιδιώκει ο λεγόμενος «Όμιλος Φίλων Φέτας», μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από επιστήμονες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Η εν λόγω οργάνωση βρίσκονταν πίσω από την ημερίδα για τις διακρατικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, η οποία διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή πολλών παραγωγών.

Και τώρα, τι;

Η πρώτη άδεια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, υπογράφηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειο Μιχελάκη και πλέον, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να αδειοδοτηθούν και οι άλλες τέσσερις αντίστοιχες μονάδες ισχύος 2MWέκαστη – συνολική ισχύς των πέντε μονάδων τα 10 MW– και να μετατραπεί η ΒΙΠΕ Ιωαννίνων στο μεγαλύτερο «πάρκο» βιομάζας παγκοσμίως…

Στην περίπτωσή μου, τις τελευταίες ώρες, είδα «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ να μου τείνουν κλαδί ελαίας, γιατί αντελήφθησαν οι αγαθοί, όψιμα, πως δεν τόλμησε να βουτήξει τα χέρια του στα πετρέλαια… όλος ο τοπικός τύπος. Το έκανε ωστόσο, ένας… «εμπαθής» με την εξουσία τους που άκουσε τις καταγγελίες τους και τις πήγε ένα βήμα παραπέρα, αναζητώντας την αλήθεια στο θέμα με τα καύσιμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Τις δικές του απαντήσεις έδωσε στα όσα του καταλογίζουν οι της πλευράς της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση (βίντεο εδώ), ο κ. Πεβερέτος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συνένωσης όλων των δυνάμεων για την συγκρότηση μιας και μόνης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, γιατί έτσι όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα, οδεύουμε σε διάσπαση του χώρου και αποδυνάμωση της όποιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης υπογραφεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πώς προτιμάτε το Μώλο; Με αυτοκίνητα ή χωρίς;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Εν αναμονή της άφιξης μαζικά, των πρώτων τουριστικών λεωφορείων που με κατεύθυνση το Μώλο, θα μποτιλιάρουν όπως και πέρσι, τον κεντρικό άξονα της πόλης, Δωδώνης – Αβέρωφ, η δημοτική αρχή και εν προκειμένω, η αντιδήμαρχος αρμόδια για την κινητικότητα, Ελένη Βασιλείου, θα κάνει κάτι πρωτοποριακό μεν, πολύ διπλωματικό δε, προκειμένου να λύσει το γόρδιο δεσμό του αλαλούμ που προκαλεί στην καθημερινότητα της πόλης, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, η αυξημένη κίνηση…

Θα ρωτήσει τους πολίτες! Πώς; Με μια διαδικασία ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης, διαδικτυακής που θα τρέξει για μερικές ημέρες.

SPIDER: Η επιτομή της πολιτικής εξαπάτησης!

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Από τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και από τις υποσχέσεις για ψευτοεπιδόματα ή και πιο παλιά, για το περίφημο άνοιγμα των 167 εργοστασίων, για τα οποία η τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Τζάκρη υπόσχονταν να «ξανακαπνίσουν τα φουγάρα τους»… έχουν μεσολαβήσει τρία χρόνια και ένα «διδακτορικό» στην πολιτική εξαπάτηση των Ελλήνων…

Το τελευταίο απονέμεται στους νυν κυβερνώντες γενικά και ειδικά σε ένα εξαίρετο μέλος αυτής της ηγεσίας. Στον Ανδρέα Νεφελούδη…

Νικητής η αποχή, στις εκλογές για την ανάδειξη του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών δασκάλων των Ιωαννίνων…

Σε σύνολο 473 μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διοίκησης του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, ψήφισαν μόλις οι 78!

Τρία καινούργια ασθενοφόρα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», πρόσθεσε στο στόλο της η 7η Περιφέρεια Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας του ΕΚΑΒ, συνεχίζοντας έστω με τη μορφή των δωρεών την προσπάθεια αναβάθμισης των οχημάτων που φτάνουν να εξυπηρετήσουν στα καθημερινά περιστατικά τους πολίτες.

Αλλαγή φρουράς είχαμε σήμερα, στην κεφαλή της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας «Ηπείρου», της ταξιαρχίας του Ελληνικού Στρατού που εδρεύει στα Ιωάννινα και η οποία σχηματίστηκε έπειτα από την μετάπτωση της 8ης Μεραρχίας Πεζικού.

Δύο χρόνια συμπλήρωσε στην ηγεσία του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού ο ταξίαρχος Νίκος Ανδριόπουλος και το πρωί της Πέμπτης, παρέδωσε τη σκυτάλη στον ομόβαθμό του ταξίαρχο, Δημήτρη Μπολομίτη. Η τελετή έγινε με κάθε επισημότητα και όπως ορίζει το γράμμα του Ελληνικού Στρατού, στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου, παρουσία του διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μπίκου και σύσσωμων των τοπικών αρχών δια εκπροσώπων τους.

Υψηλές παρουσίες αναμένει η Ήπειρος αυτές τις μέρες.

Για λόγους ασφαλείας του υψηλού επισκέπτη, Αμερικανού πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα και από κανέναν, παρ' ότι πρόγραμμα επισκέψεων του διπλωμάτη στις τοπικές αρχές έχει ήδη ανακοινωθεί. Το νέο πρόφτασε προχθές, στην εκδήλωση για το προσφυγικό, ο Παντελής ο Κολόκας, αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών. Για τη διοργάνωση τραπεζιού γνωριμίας του Πρέσβη με την επιχειρηματική ελίτ της Ηπείρου, γνωρίζω πως δεν ζητήθηκε καν η βοήθεια των δύο πόλων της τοπικής εξουσίας, αλλά στοχευμένα κλήθηκε να φέρει σε πέρας την αποστολή, τρίτο πρόσωπο.

Λεπτομέρειες για όλα, θα σας έχω όταν με το καλό ολοκληρωθεί η επίσκεψη.

Έκκληση για ενότητα όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο της παραγωγής φέτας, απευθύνει μέσω του blogμας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, ενόψει της εκδήλωσης για τις διακρατικές συμφωνίες CETAκαι ΕΕ - ΝΑ Αφρικής, το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου, 17/3.

Ο κ. Αποστολόπουλος που είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος του «Ομίλου Φίλων Φέτας» παρεμβαίνει στην κόντρα που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, της οποίας επίσης είναι και ο ίδιος μέλος του ΔΣ, και μερίδας πολιτικών αρχόντων από την άλλη, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με τη σύνθεση και τη λειτουργία της ΔΟΦ. Ο κ. Αποστολόπουλος απαντά στις αιχμές που διατυπώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας – εδώ – κατά της διοργάνωσης της εκδήλωσης του Σαββάτου, χωρίς πάντως να διαψεύδει κάτι από τα όσα υποστηρίξαμε.

Αρκετή συζήτηση με πολλά θολά σημεία να παραμένουν στο θέμα της προμήθειας των δημόσιων υπηρεσιών με καύσιμα, έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε προς το προεδρείο η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής». Ο τίτλος του δελτίου τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατατοπιστικές απαντήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους διαγωνισμούς προμήθειας», ελέγχεται ως προς την ακρίβειά του…

«Βουτιά» 12 λεπτών έκαναν μέσα σε μία εβδομάδα οι τιμές αναφοράς που δίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο τιμών για τα καύσιμα, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αυτό κατήγγειλε την Τετάρτη το μεσημέρι ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τσίκαρης, δηλώνοντας παράλληλα δικαιωμένος για την αποκάλυψη με την ιδιότητα του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αυτής της επιβαρυντικής για τους προϋπολογισμούς των δημοσίων φορέων, διαφοράς τιμών ανάμεσα στην Ήπειρο και το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Μετά την ίδρυση του 23ου πανεπιστημίου στην Ελλάδα, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προτεραιότητα του υπουργείου φαίνεται να είναι η απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο. Επόμενος στόχος του υπουργείου είναι η χωρίς χρονοτριβές "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ σε όλη την επικράτεια, σε πλήρη ασυνέπεια με τις θέσεις του πορίσματος του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας το 2016, όπου αναφέρεται ότι η ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια «δεν εξυπηρετεί μια βιώσιμη και ακαδημαϊκά σκόπιμη προοπτική». Το εν λόγω πόρισμα υπογράφεται από τον νυν υπουργό Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου. 

Την αισιόδοξη προοπτική της ελληνικής οικονομίας που διαγράφεται μπροστά μας, στο παρόν και το άμεσο μέλλον και η οποία όμως, δεν αγγίζει ακόμα τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, παρά μόνο τις μεγάλες οικονομικές μονάδες της χώρας μας, περιέγραψαν τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που μετείχαν στη διοργάνωση το απόγευμα της Τετάρτης, με πρωτοβουλία της τράπεζας, ειδικά για τα Γιάννενα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας.

Μετά από δύο απαξιωτικές αναφορές στα μέλη της νεοϊδρυθείσας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), ο Περιφερειάρχης Ηπείρου υποβαθμίζει για τρίτη φορά τον φορέα που φιλοδοξεί να ενώσει τους ασχολούμενους με το σημαντικότερο ΠΟΠ προϊόν της χώρας μας, κτηνοτρόφους, βιομηχανίες κτλ.

Μετά τις δηλώσεις του σε δύο εκδηλώσεις κτηνοτρόφων και νέων αγροτών, σε Θεσπρωτία και Γιάννενα αντίστοιχα, αναφορικά με τα μέλη της ΔΟΦ, η Οργάνωση απάντησε σε σκληρό τόνο ζητώντας του «να μην γκρεμίζει γέφυρες»…

Πίεση σε δύο επίπεδα πρόκειται να ασκήσει ο Βασίλης Τσίκαρης στην Περιφέρεια Ηπείρου, για το θέμα της προμήθειας των καυσίμων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Το θέμα ανέδειξε ο ίδιος, ως Διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος προ εβδομάδος. Ακολούθησε δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, η ανακοίνωση της Περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» που ήλθε να δώσει περισσότερο πολιτικό βάρος στις αιχμές του Διοικητή του ΠΓΝΙ και έθεσε δημόσια ερωτήματα που αφορούν το σύνολο των δημόσιων φορέων, οι οποίοι προμηθεύονται καύσιμα, με διαδικασίες στις οποίες έχει καθοριστικό ρόλο με τον ορισμό των τιμών αναφοράς, η Περιφέρεια Ηπείρου.

«Μέτωπο» με το ΓΕΩΤΕΕ και το ΙΓΜΕ επιχειρεί να συγκροτήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Παράρτημα Ηπείρου, για την παρακολούθηση των αρχικών και των επόμενων βημάτων της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Ο Θεόδωρος Τζαρούχης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μάχιμος κομματικά τα τελευταία χρόνια, έχων την ευθύνη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εκ μέρους της ΝΔ, άνοιξε την κούρσα διαδοχής του Σπύρου Βασιλείου στην τοπική ΝΔ, καταθέτοντας την πρώτη υποψηφιότητα για τις εκλογές που για πρώτη φορά, θα γίνουν στη βάση του κόμματος (με πρόσφατη αλλαγή του καταστατικού του κόμματος, τα όργανα της ΝΔ θα προκύπτουν με καθολική ψηφοφορία για τα εγγεγραμμένα μέλη – κατόχους της κάρτας μέλους και όχι δια αντιπροσώπων, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος).

Ηχηρό ράπισμα με απόφαση της Δικαιοσύνης, δέχεται η αξιολόγηση της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ακόμα σημαντικότερη όμως, πέρα από την αντίδραση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πρέπει να θεωρηθεί η απάντηση της Δικαιοσύνης, στην προσπάθεια της δήθεν «αριστερής» κυβέρνησης, να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία και στο δημόσιο τομέα, μετά τον ιδιωτικό τομέα, όπου το πέτυχε πριν από λίγους μήνες, με μνημονιακό νόμο.

Μαζεύουν τα πράγματά τους αυτές τις μέρες, οι έξι εν ενεργεία, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου που αντικαθίστανται, έναν ακριβώς χρόνο μετά τον ορισμό τους – ούτε μέρα παραπάνω!

Οι Αναστασία Τύρου- Ούζα, Παναγιώτα Μητροκώστα, Βασίλειος Παπαχρήστου, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Βασίλειος Γιολδάση του Βησ. και Δημήτριος Δημάκο, αποτέλεσαν τη δεύτερη φουρνιά αντιπεριφερειαρχών, «ριγμένοι» ως προς το χρόνο που υπηρέτησαν το θεσμό, όπως «ριγμένοι» θα είναι και οι επόμενοι δώδεκα, αν όντως ο αρχηγός κάνει δύο ακόμα σειρές αντιπεριφερειαρχών, όπως έχει πει, για να μην αφήσει κανέναν παραπονούμενο.

Μπρος έχει βάλλει τα προεκλογικά σχέδια των δύο παρατάξεων που την απαρτίζουν, η συμμαχική διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Τα μέλη των παρατάξεων «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» και «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο» έχουν σηκώσει μανίκια από την πρώτη στιγμή έναρξης της νέας επιμελητηριακής θητείας και στο πλαίσιο του καλού και ξεκάθαρου κλίματος συνεργασίας που διακρίνει τη σχέση των δύο παρατάξεων, έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση των ιεραρχημένων στόχων της νέας διοίκησης.

Σε δύο μήνες θα κατατεθεί στην τελική μορφή του, το νομοσχέδιο για το «νέο Καλλικράτη», εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί από τις αλλαγές που θα περιέχει.

Στο Βόλο θα δημιουργηθεί, και μάλιστα από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, το τμήμα διαπολιτισμικής επικοινωνίας που δεν… μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα στην Ηγουμενίτσα!

Η διεκδίκηση της Ηγουμενίτσας για μετεξέλιξη του Τμήματος Ξένων Γλωσσών σε Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, μπορεί σύμφωνα με την Εισήγηση της Επιτροπής και την Απάντηση του Υπουργού Παιδείας να «χρήζει περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης ως προς την ακαδημαϊκή οργάνωση των σπουδών και την εκτίμηση του κατ’ ελάχιστον απαραίτητου ακαδημαϊκού προσωπικού», αλλά όταν το ίδιο τμήμα πρόκειται να δημιουργηθεί εκ του μηδενός στο Βόλο… φαίνεται πως δεν υπάρχουν τέτοιοι ενδοιασμοί!

Γράφω εδώ και καιρό πως το… κλίμα στο Κίνημα Αλλαγής έχει στραβώσει… Τώρα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος… και το αποτελείωσε!

Πριν από δέκα μέρες, ανέβαλαν τις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του συνεδρίου που πραγματοποιείται σε πέντε μέρες και τις μετέθεσαν για την Κυριακή 11 Μαρτίου, γιατί λέει, πολλές οργανώσεις ζήτησαν περισσότερο χρόνο για την εγγραφή νέων μελών. Την Πέμπτη το απόγευμα όμως, κι ενώ η παραφιλολογία έδινε κι έπαιρνε από το πρωί της ιδίας, η Φώφη ανακοίνωσε πως οι εκλογές δεν θα γίνουν τελικά καθόλου και πως όσοι είχαν κάνει τη σχετική αίτηση, 2.500 περίπου μέλη για 2.000 θέσεις, θα πάνε όλοι στο συνέδριο… Διαδικασίες συλλόγου γειτονιάς δηλαδή… ούτε καν δεκαπενταμελούς γυμνασίου…

Πίσω από τις λέξεις επιχειρεί να κρυφτεί η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να σώσει τις εντυπώσεις, καθώς εκτέθηκε στο θέμα της αλληλογραφίας της με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για το επίμαχο θέμα της προμήθειας πετρελαίου του ιδρύματος και της σχετικής τιμοληψίας. Και εκτίθεται ξανά, απαντώντας στη δημοσιοποίηση του εγγράφου της διοίκησης του νοσοκομείου, το οποίο αρνήθηκε με την προηγούμενη ανακοίνωσή της για το θέμα της προμήθειας καυσίμων από τους δημόσιους φορείς (το θέμα πάντως, αποκτά πανελλήνιες διαστάσεις τις τελευταίες ώρες). 

Κάλυψε το διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αλλά άφησε περιθώρια αλλαγών στο οργανόγραμμα της 4ης πτέρυγας του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Νικολόπουλος. Θυμίζουμε εδώ πως ο Βασίλης Τσίκαρης έχει αφήσει περιθώριο αναθεώρησης της απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου μόνο για την καρδιοχειρουργική κλινική.

Μέχρι το Πάσχα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία, σε ποσοστό άνω του 80%, oσχεδιασμός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου για την ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για την κάλυψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του αστικού ιστού της χώρας καθώς οι ΤΟΜΥ αφορούν μόνο τον αστικό πληθυσμό και όχι τα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας που σήμερα καλύπτονται από τα Κέντρα Υγείας. Εκεί θα γίνουν οι δομές που θα ονομαστούν Κέντρα Υγείας Υπαίθρου, αλλά αυτό αφορά την επόμενη φάση του σχεδιασμού.

Χάλασε το φαξ της Περιφέρειας ή λένε ψέματα;

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που η Περιφέρεια Ηπείρου διατείνεται πως δεν έχει λάβει μια επιστολή ή ένα επίσημο έγγραφο που την αφορά.

Την πρώτη φορά, ο Περιφερειάρχης διατείνονταν πως δεν είδε ποτέ την επιστολή του τουριστικού πράκτορα από το Ισραήλ, με την οποία προειδοποιούσε την Περιφέρεια και το Υπουργείο Τουρισμού ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου τουριστικού ιστοτόπου και διαδικτυακής πύλης στο Ισραήλ για τις επιπτώσεις της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σε σχέση με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Φαντάζομαι πως τις πολύ σοβαρές καταγγελίες του για τα καύσιμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και για την προμήθεια των δημοσίων υπηρεσιών της Ηπείρου, με διαδικασίες που επόπτευε η Περιφέρεια Ηπείρου, θα τις επαναλάβει και στο περιφερειακό συμβούλιο ο διοικητής του ΠΓΝΙ Βασίλης Τσίκαρης…

Ο Αποστόλου δεν θέλει αυτή τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ)!

Αυτό κατήγγειλε δημόσια για πρώτη φορά με ένταση, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της άρτι συσταθείσας ΔΟΦ, Γιάννης Βιτάλης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση (εδώ το βίντεο), με αφορμή την πρόσφατη δημόσια κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην Οργάνωση και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Τι σχέση τώρα, έχει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης; Οι έχοντες νου γνωρίζουν…

Στη βουλή φέρνει το Θεογέφυρο ο Ν. Νικολόπουλος

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος ζητά από τους Υπουργού Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών να διαταχθεί έρευνα για τις καταστροφές του γεφυριού της Πλάκας και του αρχαιολογικού μνημείου Θεογέφυρο στην Ήπειρο.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος αναδεικνύει το ζήτημα επειδή θεωρεί ότι δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας και πως τέτοια έρευνα ΔΕΝ έγινε, ακριβώς για να μην αναδείξει ευθύνες, που είναι υπαρκτές και συγκεκριμένες.

Επίσημο ερώτημα προς την Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπήρξε από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για το θέμα της έκδοσης της μέσης τιμής του πετρελαίου από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Ηπείρου, παρά μόνο προφορικές οχλήσεις. Αυτό διατείνεται η Περιφέρεια απαντώντας στις καταγγελίες του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλη Τσίκαρη για αναιτιολόγητη επιβάρυνση της τιμής που πληρώνουν για προμήθεια πετρελαίου οι φορείς του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή. «Όσες φορές ζητήθηκε προφορικά η άποψή μας από τις υπηρεσίες (Προμηθειών, Οικονομική Υπηρεσία κ.ά.), δόθηκε και η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε δύο μέρες μετά τις καταγγελίες του Διοικητή, η Περιφέρεια Ηπείρου. Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει κατ’ αρχάς, να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο προς την Περιφέρεια εφόσον αυτό υπάρχει, για να διαπιστωθεί ποιος λέει την αλήθεια.

Σε προειδοποιήσεις προς τη Γιαννιώτικη κοινωνία για τα κακά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, προέβη την Δευτέρα, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης.

Κατά τον διοικητή, η ΝΔ επιχειρεί να μπλοκάρει τη λειτουργία της τέταρτης πτέρυγας του νοσοκομείου που προωθεί ο ίδιος, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από όλες τις πλευρές, επειδή επιδιώκει να παραχωρήσει κομμάτια του πενταόροφου σε ιδιώτες με τη διαδικασία της εκμίσθωσης. Αυτό δεν το άκουσε ο ίδιος από τους βουλευτές της ΝΔ Β. Οικονόμου και Ι. Φωτήλα, με τους οποίους είχε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή αλλά του μεταφέρθηκε από εργαζομένους και υπηρεσιακούς παράγοντες του ιδρύματος, οι οποίοι με τη σειρά τους συνάντησαν το κλιμάκιο του τομέα υγείας της ΝΔ.

Είναι ένα από εκείνα τα περίεργα παιχνίδια της μοίρας ή ενδεχομένως και ένα ηχηρό μήνυμα στην Αρτινή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη από την ίδια την ΑΔΕΔΥ, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος πολύ υποψιασμένος – εγώ πιστεύω πως συμβαίνει το πρώτο…

Η διάρθρωση της επιχειρηματικότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δεν αλλάζει, όσο και αν το επιθυμούν οι μεγάλοι εθνικοί και πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να μονοπωλήσουν την αγορά. Αυτό το μήνυμα έστειλε από τα Γιάννενα, ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στο πλαίσιο της παρουσίας του για την παρουσίαση προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση.

Έχω συνέχεια στο ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στα πέριξ της Περιφέρειας Ηπείρου, πολιτικά τραπέζια…

Προανήγγειλα στα «Δήγματα» του Σαββάτου, τη συνάντηση των προερχόμενων από τα Γιάννενα, στελεχών της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» και είμαι στην ευχάριστη θέση να ομολογήσω πως το αποτέλεσμα αυτής της μάζωξης διαψεύδει ευχάριστα τις απαισιόδοξες προβλέψεις μου.

Καταγγελία με σημαντικές πολιτικές διαστάσεις που πρέπει να διερευνηθούν, έκανε κατά της Περιφέρειας Ηπείρου, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης, αναφορικά με τον τρόπο της προμήθειας καυσίμων όλων των δημοσίων υπηρεσιών, μέσω διαγωνισμών που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Μέχρι προ ημερών, το νοσοκομείο προμηθεύονταν πετρέλαιο για τις ανάγκες του – κίνησης και όχι θέρμανσης, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος – και με τον παλιό διαγωνισμό που επεκτάθηκε για αρκετό χρονικό διάστημα, πλήρωνε αρκετά παραπάνω χρήματα από ότι θα πληρώνει στο εξής.

 

Πρωτοφανές από μόνο του να μετατρέπεται σε συνδικαλιστή ένας διοικητής νοσηλευτικού ιδρύματος που έχει πάρει «γραμμή» από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου για να επιτεθεί στη ΝΔ, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη δύο στελεχών της στο νοσοκομείο για ενημέρωση. Στις δηλώσεις του ενώπιον των δύο στελεχών, Οικονόμου και Φωτήλα, ο κ. Τσίκαρης είχε πει απλά την Παρασκευή, πως «λύθηκαν παρεξηγήσεις και λάθος εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα»… Κράτησε τον πολιτικό πολιτισμό που επιβάλλει η κρατική θέση. Δύο μέρες μετά όμως, έχασε τον πολιτισμό του…

 

Στην προ ημερών απόφασή του το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΠΓΝΙ με απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος του οργάνου, αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Καστανιουδάκης επαναλαμβάνει τις διαφωνίες που εκφράστηκαν μέχρι σήμερα από διάφορα συλλογικά όργανα του… και… πέριξ του ιδρύματος αναφορικά με την καρδιοχειρουργική και την ορθοπεδική, ενώ κάνει αναφορά και στον αριθμό των υπηρετούντων ιατρών και στο αίτημα ενίσχυσης του αναισθησιολογικού τμήματος με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, προκειμένου να υπάρξει αύξηση των χειρουργικών τραπεζών.

Τέλη Ιουνίου 2017, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ο Αλ. Καχριμάνης χαιρέτιζε την ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ), ενώπιον των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) και του προέδρου τους Χρήστου Αποστολόπουλου, που συμφωνούσαν στις διαδικασίες για την υπογραφή του σχετικού καταστατικού ίδρυσης της οργάνωσης, με στόχο την προστασία της φέτας.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, έχει προκληθεί ένα έντονο πολιτικό – προεκλογικό ενδιαφέρον που αντιλαμβάνομαι, πως διαπερνά το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Ακόμα και στην… ατάραχη πλευρά της Συριζαίικης Αριστεράς, έμαθα πως έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συναντήσεων ανά την Ήπειρο, μεταξύ των μελών της παράταξης, με αντικείμενο τη συζήτηση για τα τεκταινόμενα και την πιθανή διεύρυνση της παράταξης…

Το μακέτο… που έλεγε κι ο Σημίτης, της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, στο νέο «Πύργο του Τάτλιν»…

Στον παράλληλο με τον πραγματικό, κόσμο των socialmedia, οι Γιαννιώτες γίνονται αρχιτέκτονες και κρίνουν την αρχιτεκτονική μελέτη του Παύλου Βλαστού και της Γεωργίνας Παπαγεωργίου, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Ιωαννιτών για την ανάπλαση της πλατείας Πύρρου.

Ι. Φωτήλας: «Υπουργός της φούντας ο κ. Ξανθός»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

«Πυρά» κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη, εξαπέλυσαν την επομένη της υπερψήφισης του νομοσχεδίου ο τομεάρχη υγείας της ΝΔ και ο αναπληρωτής του, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας αντίστοιχα.

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και ο βουλευτής Αχαΐας, επέκριναν το νομοσχέδιο γιατί όπως είπαν, αφήνει περιθώρια για να πάμε γενικά σε απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης, αφού δε διακρίνεται η φαρμακευτική από την κοινή. Με δυο λόγια, όπως τόνισαν οι δύο βουλευτές, δίνεται ανεξέλεγκτα το δικαίωμα της καλλιέργειας κάνναβης σε ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω και δεν εξετάζεται το ποιος ζητά να ασχοληθεί με το αντικείμενο.

Περιοδεία στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή στελέχη του κοινοβουλευτικού τομέα υγείας της ΝΔ.

«Περιοδεία διάγνωσης» των προβλημάτων του τομέα της υγείας σε όλη την Ελλάδα χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία καλωσορίζοντας το κλιμάκιο, με δηλώσεις του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας, ο οποίος συνόδευε στην επίσκεψή τους στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας τον τομεάρχη υγείας της ΝΔ και τον αναπληρωτή του, Βασίλη Οικονόμου και Ιάσωνα Φωτήλα αντίστοιχα.

Όσοι ήλπιζαν ότι ο ανακοινωθείς την Τετάρτη, ανασχηματισμός θα φέρει τέτοιου μεγέθους αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, ικανές να ανατρέψουν δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις… ή «μεταρρυθμίσεις» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διαψεύστηκαν οικτρά…

Ο ανασχηματισμός του Κουβέλη όπως θα μείνει στην ιστορία – κάθε ανακάτεμα τράπουλας, είχε πάντα ένα πρόσωπο - σημείο αναφοράς – ο ανασχηματισμός της τελευταίας μέρας του Φλεβάρη, δεν έχει τα φόντα για την ανατροπή δρομολογημένων πολιτικών. Κάθε άλλο, μάλλον…

Αφού λοιπόν, δεν ήταν… φιάσκο η εκδήλωση του Ριζόπουλου, αντίθετα προς ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι, οι ίδιοι ξεκίνησαν την προσπάθεια να απαξιώσουν τον κόσμο που πήγε. «Όχλο» έλεγε τις προάλλες ο Τσίπρας τον κόσμο που βγήκε στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει για το ονοματολογικό των Σκοπίων και παρομοίως, έφτασε στα αυτιά μου ο ισχυρισμός «κύκλων» πως οι μισοί τουλάχιστον που πήγαν στην εκδήλωση, ήταν ρουφιάνοι του τάδε…

«Φρένο» στη σπέκουλα εσωκομματικών αντιπάλων του Αντώνη Μπέζα που την τελευταία εβδομάδα, επιχειρούν να χρεώσουν στον πρώην Υπουργό αυτά που δεν απέδωσαν ούτε οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην επίμαχη δικογραφία της Novartis… έβαλε το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο πρώην Υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το μήνυμα της ηγεσίας του κόμματος είναι σαφές, το υποστήριξε εδώ και καιρό μεταξύ άλλων ο Θεσπρωτός πρώην Υφυπουργός Υγείας και τη γραμμή ακολουθεί από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη: στήριξη όλων όσων κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στο φάκελο Novartis και άμυνα στις κατηγορίες, με τον ισχυρισμό ότι τα ως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα σαθρό και ασυνάρτητο κατηγορητήριο, με πολιτικά κίνητρα.

Ήταν σχεδόν βέβαιο πως κάποια από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου θα έθετε το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης της ΔΕΥΑΙ, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της, με σχεδόν ανεξέλεγκτο τρόπο και η ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, έγινε τόσο από Νίκο Γκόντα όσο και από το Λάζαρο Νάτση, κατά την εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Μάλιστα το θέμα μπήκε για πολλοστή φορά, στην ευρύτερη συζήτηση περί της λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ…

Βάσιμες ελπίδες επίλυσης του χρόνιου προβλήματος της ρύθμισης των άτοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έλαβαν από την ΑΤΕ πριν από δέκα και πλέον χρόνια, παραγωγοί και πτηνοτρόφοι, δίνει η δρομολόγηση ψήφισης ρύθμισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Η ευθύνη της Μερόπης Τζούφη

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Εισαγωγικά, εύχομαι συγχαρητήρια και καλή θητεία στην βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη για την υφυπουργοποίησή της. Όλοι πρέπει να χαιρόμαστε γιατί μια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ιωαννίνων τοποθετείται σε ένα κυβερνητικό πόστο.

Το πως και γιατί την επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας ίσως να αφορά μόνο τους Γιαννιώτες συναδέλφους της που θα ήθελαν σίγουρα, να ήταν εκείνοι κι όχι αυτή που θα δέχονταν το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού… Ένα υφυπουργικό χαρτοφυλάκιο δίνει άλλα περιθώρια παρέμβασης «κατόπιν ενεργειών μου» που μπορεί να μετρήσουν ψηφοθηρικά στις εκλογές.

Καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων κατά πλειοψηφία, η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών για την επιβολή προστίμου ύψους σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, για την έλλειψη άδειας εμπορίας πόσιμου ύδατος.

Ήταν η δεύτερη πράξη μιας υπόθεσης που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέληξε στην αντίστοιχη καταψήφιση της εισήγησης της πλειοψηφίας του Δήμου για την επιβολή προστίμου 1,4 εκατ. ευρώ, για τον ίδιο λόγο, στην «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» του Πέτρου Σεπετά.

Ανακοινώθηκε, από την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής», η κατανομή των 2.000 συνέδρων που θα εκλεγούν τη Κυριακή 11 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για τους μισούς συνέδρους, καθώς έχει αποφασιστεί ότι οι υπόλοιποι μισοί θα υποδειχθούν από τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στον νέο φορέα και θα λάβουν μέρος αριστίδην. Όπως είναι γνωστό, η διεξαγωγή του συνεδρίου έχει προγραμματισθεί, για τις 16-18 Μαρτίου αλλά υπήρξε κατά μία εβδομάδα, αναβολή στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των αντιπροσώπων του συνεδρίου.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους επικοινωνιακούς «εγκεφάλους» της ΝΔ για τον χειρισμό της «καυτής πατάτας» που λέγεται «Ριζόπουλος».

Πήραμε όλοι μαθήματα αριστοτεχνικών χειρισμών της Πειραιώς, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, όταν με έκπληξη είδαμε στο inboxτων ηλεκτρονικών ταχυδρομείων των τοπικών ΜΜΕ, την τριών γραμμών δήλωση της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτού ταυτόχρονα (μην ξεχνιόμαστε) Μαρίας Σπυράκη.

Η ηχηρότερη μέχρι σήμερα, παρέμβαση – αντίδραση στην προωθούμενη λειτουργία του Δ΄ κτιρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, έχει την υπογραφή της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του προέδρου της Μηνά Πασχόπουλου.

Η επιστολή – απόφαση μάλιστα της Συνέλευσης του Τμήματος δεν απευθύνεται στον Διοικητή του ιδρύματος Βασίλη Τσίκαρη αλλά στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Π. Νικολόπουλο και κοινοποιείται στη διοίκηση του νοσοκομείου, στον επικεφαλής της, στο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και στο Επιστημονικό Συμβούλιο.

Τα "αποκαλυπτήρια" Ριζόπουλου

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Όσοι περίμεναν να δουν τον Σπύρο Ριζόπουλο πάνω σε άλογο, ως άλλο Στρατάρχη Βασιλέα Κωνσταντίνο, απογοητεύτηκαν… Θα ήταν κρίμα για το ζώο, γιατί οι χώροι του GrandSeraiXeniaείναι στενόχωροι για ένα τόσο περήφανο πλάσμα…

Όσοι περίμεναν να ακούσουν τον επικοινωνιολόγο να αναλύει στρατηγικές «απελευθέρωσης» της Ηπείρου από τον «κατακτητή» Καχριμάνη, επίσης, δε δικαιώθηκαν…

Αναφορά στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων για τις ευθύνες κατάρρευσης του Θεογέφυρου, κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας, ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας. Η αναφορά κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην Υπουργό Πολιτισμού.

Ο γνωστός Γιαννιώτης δημοσιογράφος υποστηρίζει στο κείμενο της αναφοράς του, ότι για την κατάρρευση του μνημείου υπάρχουν ανθρώπινες ευθύνες που έχουν να κάνουν τόσο με την απουσία προληπτικής παρέμβασης όσο και με μικρής έκτασης έργα, παράπλευρα και έναντι του Θεογέφυρου που το επιβάρυναν, με αποτέλεσμα την κατάρρευση.

Τμήμα του Πανεπιστημίου της Ηπείρου και στην Ηγουμενίτσα θέλει το Περιφερειακό Συμβούλιο, με βάση την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στο οποίο εισηγήθηκε τη διατήρηση μιας πανεπιστημιακής σχολής και στην Ηγουμενίτσα, ο Αλέκος Καχριμάνης και ο Θωμάς Πιτούλης.

Αναβάλλονται οι εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων που ήταν προγραμματισμένες για την προσεχή Κυριακή, εν όψει ιδρυτικού συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής» που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 16 - 18 Μαρτίου.

Η εκλογική διαδικασία μεταφέρεται μια εβδομάδα αργότερα και θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου, ενώ σύμφωνα πληροφορίες, την αναβολή ζήτησαν όλες οι πλευρές του νέου φορέα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.

Η πρόσκληση είναι σαφής:

«Ομιλία, με θέμα «Από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων στην “Απελευθέρωση” της Ηπείρου» θα εκφωνήσει ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος στις 26 Φεβρουαρίου 2018, στις 19:00, στα Γιάννενα στο GrandSerai.

Έπειτα από απουσία μιας ολόκληρης εβδομάδος, λόγω των αργιών Καθαράς Δευτέρας και επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, η στήλη οφείλει να καλύψει αυτό το… κενό που είμαι βέβαιος πως δημιουργήθηκε στους τακτικούς αναγνώστες, με ενδιαφέρον παραπολιτικό σχόλιο σήμερα…

Σε καλό κλίμα διεξήχθη κατά δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη, η συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με την ηγεσία του, για το θέμα της υπό συζήτηση ενοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.

Με τέσσερα όπλα, ονόματα βαριά στην ελληνική οινοποιητική παραγωγή βγαίνουν στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στην εγχώρια αγορά κρασιού, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί Ιωαννίνων και Αχαΐας, ΖΟΙΝΟΣ και ΠΑΤΡΑΙΚΗ.

Η συνέχεια στο ρεπορτάζ μας πριν από δύο εβδομάδες για το «Σύλλογο των Ολυμπιονικών» που κατάντησε… τσιγγάνος, δίνεται από τον Αθλητικό Όμιλο «Σπάρτακο» Ιωαννίνων.

Με επιστολή της διοίκησης του Συλλόγου προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ζητείται η παραχώρηση της πρώην αίθουσας βαρέων αθλημάτων που τώρα χρησιμοποιείται για το μπάσκετ αποκλειστικά, με προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου.

Έχω εκφραστεί επανειλημμένως θετικά και αρνητικά, για πτυχές της υπόθεσης έρευνας και ακολούθως, πιθανώς, εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Κατά το διάστημα, πριν και μετά, τις δύο ενημερωτικές συναντήσεις σε Ζαγόρι και Βουτσαρά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στα συν και τα πλην, στους προβληματισμούς τους λογικούς και τους ακραίους, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών μας, γύρω από το κεφάλαιο «πετρέλαια στην Ήπειρο». Εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ μερικά δείγματα γραφής… μου.

Σε τροχιά συνεδρίου έχουν μπει οι οργανώσεις της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και του «Ποταμιού», νυν ενιαίου φορέα υπό το όνομα «Κίνημα Αλλαγής», καθώς απομένουν μόλις 20 μέρες για την έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου πολιτικού φορέα.

Υπέρ πάντων όλων... η Novartis!

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Υπέρτερο καθήκον όλων… το κομματικό!

Το κόμμα υπεράνω όλων…

Οι αρχές αυτές φαίνεται πως χαρακτηρίζουν τον τριετή κοινοβουλευτικό βίο των τεσσάρων εκλεγμένων με το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, εκπροσώπων του Νομού Ιωαννίνων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και πιθανώς, η παρουσία του Χρήστου Μαντά, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απαραίτητη στην κοινοβουλευτική μάχη της Novartisτην Τετάρτη. Δεν είναι ωστόσο συνηθισμένο, στα χρονικά της πόλης να μην τιμάται η ημέρα της απελευθέρωσης από τους εκλεγμένους βουλευτές των Ιωαννίνων και τη διαφορά έκανε μόνο, ο Κώστας Τασούλας, της ΝΔ.

"Ελευθέρια 2018": Η εθνική ενότητα αναζητείται...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Υπό βροχή αλλά με αρκετό κόσμο κορυφώθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι, με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, υπό το βλέμμα του πρώτου πολίτη της χώρας, Προκόπη Παυλόπουλου, οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ενώ από τους τοπικούς βουλευτές, το παρόν έδωσε μόνο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας καθώς φαίνεται πως η συζήτηση για τη Novartisστη βουλή κράτησε μακριά από τα Γιάννενα και τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές.

Μια από τις αυστηρότερες ποινές σε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, επέβαλε ο προϊστάμενος του Παραρτήματος ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας Βασίλης Παπαδιώτης, για μια υπόθεση άρνησης μεταφοράς ασθενούς.

Μηνύσεις προς δύο κατευθύνσεις «μοιράζει» η Κίνηση πολιτών «Καθαρός Καλαμάς», με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Το ΔΣ της Κίνησης συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στα γραφεία της στον Βουτσαρά και το ενδιαφέρον αναμένονταν μεγάλο για τις αποφάσεις του φορέα που το τελευταίο διάστημα ενεργοποιείται εντόνως, ιδίως σε σχέση με την κατάρρευση του Θεογέφυρου.

Τα «μεταξωτά βρακιά» και η διπλωματία πόλεων…

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Τα «μεταξωτά βρακιά» θέλουν και επιδέξιους… πισινούς λέει ο θυμόσοφος λαός μας, για εκείνους που δε μετρούν σωστά το μπόι τους, στο φως του μεσημεριού και καμώνονται τους καμπόσους, χωρίς τα επαρκή προσόντα.

Χωρίς πολύ ταρατατζούμ ήταν το χθεσινό χάπενινγκ, με την άφιξη της εταιρείας TUSστο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» για την πρώτη πτήση Λάρνακα – Γιάννενα, παρουσία του Ισραηλινού προέδρου της αεροπορικής εταιρείας. Ήταν η μπάντα στο αεροδρόμιο, μπουφέ δεν είχε όπως το καλοκαίρι με την Apollo και έβαλαν και μια κόκκινη κορδέλα να κόψει ο Δήμαρχος με Περιφερειάρχη και Ισραηλινό, προτού περάσει ο κόσμος στην αίθουσα αφίξεων.

Κλειστοί θα είναι την ερχόμενη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Ιωαννιτών, όπως και των περισσότερων Δήμων της χώρας που θα λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις τις οποίες αποφάσισε και εξήγγειλε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ – ΟΤΑ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων (ΠΑΣΥΒΝ). Επιπλέον στις 10 το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η απελευθέρωση και η «απελευθέρωση»

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Μπορεί να βρίσκω τον τίτλο της εκδήλωσης λίγο υπερβολικό. Το ομολογώ…

Το «από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στην «Απελευθέρωση» της Ηπείρου»… (αντιγράφω επακριβώς την ορθογραφία).

Οι εκκαθαρίσεις συνεχίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το παρατεινόμενο κλίμα αναταραχής στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Μεγάλες στιγμές ετοιμάζεται να ζήσει ο Δήμαρχος της πόλης μας Θωμάς Μπέγκας, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο της TUSτο πρωί της Παρασκευής που θα έρχεται από τη Λάρνακα.

Ο Δήμαρχος μαζί με τον συνεργάτη του Στέφανο Ζέρβα τουλάχιστον, θα επιβαίνουν στην πρώτη και ιστορική, τακτική και απευθείας, πτήση από την Κύπρο στα Γιάννενα, η οποία λογικά θα είναι γεμάτη από τους ανθρώπους της αεροπορικής εταιρείας και λίγους Κύπριους.

Σε πανηγυρικό τόνο ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών, χρεώνει την επαναλειτουργία των δεξαμενών καυσίμων στο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υποδομών.

Μια ανώνυμη καταγγελία που διακινείται τις τελευταίες ώρες με την προειδοποίηση ότι θα κοινοποιηθεί και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στη Δικαιοσύνη και τις τοπικές αρχές, επισημαίνει τους κινδύνους από την απουσία ναυαγοσώστη στο κολυμβητήριο του Π.Ε.Α.Κ.Ι.

Ισχυρές δόσεις… αυτοκριτικής ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το βράδυ της Τρίτης.

Ξεκινά την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου την τυπική λειτουργία της η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) των Ιωαννίνων, ενταγμένη στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων (πρώην ΠΕΔΥ). Το προσωπικό- ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό - των εννέα ατόμων αναλαμβάνουν καθήκοντα από την Πέμπτη, αρχίζοντας ένα πρόγραμμα... προσαρμογής στα καθήκοντά τους και εντός των ημερών, θα στελεχώσουν την 1η ΤΟΜΥ που έχει εγκατασταθεί δίπλα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, πίσω από το 2ο Λύκειο Ιωαννίνων, στην οδό Μετσόβου. Από τότε, η υπηρεσία θα είναι λειτουργική για τον κόσμο, στη μία βάρδια κατ' αρχάς, από τις 08:00 ως τις 15:00.

Η ολοκλήρωση της σύμβασης με τον ανάδοχο είχε ως αποτέλεσμα τη μη διαχείριση ουσιαστικά, της λυματολάσπης, από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ σε οικόπεδο της δημοτικής επιχείρησης στη γειτονιά του εργοστασίου, δίπλα ακριβώς από την αποστραγγιστική τάφρο, με τρόπο ώστε υπολείμματα να κατευθύνονται μέσω της τάφρου της Λαψίστας στον ποταμό Καλαμά.

Μια πρόταση που οφείλουν να μελετήσουν οι τοπικοί άρχοντες, καταθέτει ο γνωστός Γιαννιώτης θεατράνθρωπος Θοδωρής Γκόγκος, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας.

Προειδοποίηση προς όσους χρεώνουν ευθύνες στο Δήμο Ζίτσας για την κατάρρευση του Θεογέφυρου με δημόσιες καταγγελίες και δελτία τύπου απηύθυνε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με σημερινές του δηλώσεις.

Κάποιος επικοινωνιακός εγκέφαλος στην κυβέρνηση συμβούλεψε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως πλέον, «πουλάμε στο πόπολο ό,τι έχουμε… Έχουμε έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ; Τα πουλάμε ως μέγιστο επίτευγμα της κυβέρνησης και ο λαός σε λίγο θα μας παρακαλάει… Μη φύγετε, κάντε μας κι άλλα έργα…»…

Η φωτογραφία μπορεί να θεωρηθεί και προφητική ή «καρφωτική» για την ευθύνη της κατάρρευσης του Θεογέφυρου.

Κι όμως, η επίσημη εκδοχή ως τώρα, λέει το αντίθετο από τη ρήση της πινακίδας.

Το μέλλον του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου είναι αυτό το σημείο της υπό συζήτηση ενοποίησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο ως τώρα, προκαλεί την αντίδραση μιας τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από φορείς συλλογικούς και πολιτικά πρόσωπα. Η αντίδραση των Πανεπιστημιακών είναι κάτι άλλο και όταν μιλάμε για σχέδια αντίστοιχα της «Αθηνάς», ο κοινωνικός παράγοντας στο παρελθόν πρέπει να θυμόμαστε πως έπαιξε το δικό του ρόλο για να αποτραπούν σχέδια, όχι απαραίτητα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Αντιδρούμε και είμαστε εδώ, με όνομα, υπογραφές και πρόσωπα…».

Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν προς την Πρυτανική αρχή του τοπικού ΑΕΙ, οι πέντε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης, επιχειρηματολογώντας κατά της επιχειρούμενης συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου.

Αποχή από τις συνεδριάσεις του ΤΕΕ όταν δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη σημαντικά θέματα αρμοδιότητας του τεχνικού συμβούλου του κράτους, αποφάσισε η παράταξη «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών – Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί».

Η ένταση που ούτως ή άλλως υπήρχε από την αρχή αυτής της επιμελητηριακής θητείας, λόγω της επιλεγείσας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στην Κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ και την τέταρτη των εκλογών ΔΙΑΔΡΑΣΗ, παίρνει διαστάσεις ρήξης στους κόλπους του ΤΕΕ που πάντοτε, λειτουργούσε με συναίνεση και οι εκλογές τελείωναν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων…

Από νοικοκύρης… «Τσιγγάνος» απειλείται να γίνει ο Αθλητικός Όμιλος «Σπάρτακος» Ιωαννίνων, ο λεγόμενος και Σύλλογος των Ολυμπιονικών για τα Γιάννενα, λόγω των πολλών επιτυχιών που κατέγραψε ο Σύλλογος τα χρυσά χρόνια της άρσης βαρών.

Μισογεμάτος ή αλλιώς μισοάδειος… ήταν ο «Καρβούνης» την Πέμπτη το βράδυ, στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνδυάστηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας και το αποκριάτικο γλέντι.

Ως ένα φυσικό φαινόμενο με μη αναστρέψιμη πορεία περιέγραψαν την κατάρρευση του Θεογέφυρου μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, οι γεωλόγοι του ΙΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου και Παναγιώτης Πάσχος, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στους σωρούς του κατεστραμμένου φυσικού μνημείου το πρωί της Παρασκευής.

Μια ένσταση από έναν εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, μπλοκάρει την υλοποίηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στο Νομό Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ιωαννιτών, μιας και τα σχολεία που έχουν επιλεγεί βρίσκονται στο μεγαλύτερο Δήμο του Νομού.

Αρνητικά φαίνεται ότι θα απαντήσουν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου στο αίτημα της Κέρκυρας να δεχτεί τα σκουπίδια του νησιού, καθώς για μια ακόμα φορά, το νησί των Φαιάκων βρίσκεται αντιμέτωπο με την ανικανότητα των αιρετών του να διαχειριστούν το πρόβλημα. Η Κέρκυρα έχει έναν ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι που λειτουργεί και έναν ακόμα κατασκευασμένο και αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη που δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων.

Ο δρόμος για τη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων πήγε να ανοίξει αλλά έκλεισε…

Κατατέθηκε αλλά αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων φιλοζωικών οργανώσεων τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία προβλέπεται η δημιουργία κέντρων αδέσποτων ζώων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Οι ζημιές και τα σπασμένα καθίσματα που άφησαν πίσω τους την Κυριακή, τα Παόκια, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων, ήταν για πολλούς, ίσως το λιγότερο από τη συνολικά οδυνηρή εμπειρία αυτού του αγώνα με τον ΠΑΣ. Αφού δεν είχαμε θύματα στην απρόσμενη… συνύπαρξη Παοκτσήδων και Γιαννιωτών στη μεγάλη σκεπαστή, αφού μας κέρδισαν και δεν θέλησαν να εκτονώσουν την οργή τους για μια κακή εμφάνιση στην πόλη, αφού… αφού… αφού… έμειναν οι ανακοινώσεις και όπως είπα, τα σπασμένα καθίσματα.

Κατατέθηκε την Τρίτη στη βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο στο άρθρο 51 ορίζει τα σχετικά με την χρηματοδότηση Δήμων για την ίδρυση έως δύο νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας ανά Δήμο, που είχε προαναγγείλει η Αναπλ. Υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, σε συνάντησή της με εκπροσώπους 200 Δήμων της χώρας, στις 4/1/2018.

Μετά τις υπογραφές 200 και πλέον μελών ΔΕΠ, έχει ξεκινήσει η οργανωμένη αντίδραση κατά της προτεινόμενης συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, σε ό,τι αφορά την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με τον πλέον δυναμικό και εμφατικό τρόπο, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έγινε η πρώτη ακαδημαϊκή συλλογικότητα που έστειλε ισχυρό μήνυμα προς το Υπουργείο Παιδείας και την κοινή επιτροπή των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου, πως δεν θα αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα το προτεινόμενο σχέδιο συνεργασίας σε ό,τι την αφορά.

Βελτιώσεις και επισημάνσεις που καλείται να λάβει υπόψη ο Υπουργός Παιδείας στη διαδικασία ενοποίησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, εισηγείται με νέα επιστολή του προς τον Κώστα Γαβρόγλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης.

Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αρνούμενη να δεχτεί την υποδοχή στους κόλπους της του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, κάνει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο... θόρυβο, κόντρα στην δημοσιοποιηθείσα την περασμένη Δευτέρα, απάντηση του Υπουργείου Παιδείας για τις πιθανές "συνεργασίες" ανάμεσα σε τμήματα/σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.

Πώς γίνεται κάποιος πανεπιστημιακός ή μηχανικός, διοικητής ή υποδιοικητής ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου; Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας, αυτά τα διλήμματα τα έχει λύσει προ πολλού, ο πάλαι ποτέ «γαλαζοπράσινος» δικομματισμός, την παράδοση του οποίου έρχεται να συνεχίσει αδιατάραχτα… ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αν και είχαν υποσχεθεί να μην τα κάνουν, όπως οι προηγούμενοι – μέρος των οποίων… «προηγούμενων» είναι πολλοί και εκ των νυν κυβερνώντων. Και ο λαός τους πίστεψε και τους έδωσε την ευκαιρία τους. Το πολιτικό ταμείο θα γίνει στο τέλος!

"Έφοδο" με την... καλή έννοια, στην κοινωνία, σήμανε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας προς τα μέλη της παράταξης "Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα", λίγο πριν κόψει την βασιλόπιττα, το πρωί της Κυριακής, κατά το ετήσιο meeting... to know us better... της πλειοψηφίας του Δήμου Ιωαννιτών.

 

Πρόσθετη χρηματοδότηση και νέο αριθμό θέσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες που θα δημιουργήσει η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου υπόσχεται ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στις δύο Πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων της Ηπείρου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου έδωσε στη δημοσιότητα τόσο το κείμενο της κοινής επιτροπής Πανεπιστημίου και ΤΕΙ όσο και το σχέδιο πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για τα νέα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου της Ηπείρου που θα έλθει προς διαβούλευση στα διοικητικά όργανα των δύο ιδρυμάτων.

Μια ακόμα επιστολή, καταγγελτική των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων και υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για τη λειτουργία της 4ης πτέρυγας, του λεγόμενου και πενταόροφου κτιρίου, έρχεται στο φως και την αποκαλύπτουν σήμερα οι «Νέοι Αγώνες», σε συνέχεια των αντιδράσεων που έχουν καταγραφεί ως τώρα, από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, του εργαζόμενους, τον Χειρουργικό Τομέα και τους γιατρούς της Ορθοπεδικής Κλινικής.

 

Με καθυστέρηση δυο ημερών, θα προχωρήσω σε ορισμένες διαπιστώσεις, με αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο, μιας και ο αθλητισμός δεν είναι το φόρτε μου δημοσιογραφικά…

Δεν είναι όλα μαύρα, πάντως, όσο κι αν υπερβάλλω καμιά φορά, με τα «κατορθώματα» της εθνοσωτηρίου…

Προφανώς, η Ήπειρος εξακολουθεί να είναι πίσω, εξαιτίας της διαχρονικά ελλιποβαρούς, για να το θέσω κομψά, πολιτικής της εκπροσώπησης, αλλά όταν ένα θέμα το παλεύει κάποιος που βάζει στόχο, το πετυχαίνει.

Μία ακόμα χρονιά, με αρνητικό ισοζύγιο στις εγγραφές και διαγραφές μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), για το Νομό Ιωαννίνων.

Στη μέση... για το Μακεδονικό

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας
Η Μ. Τζούφη δεν θα πάει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, την Κυριακή.
Ο Κ. Τασούλας δήλωσε στη  ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα και ότι ναι, θα κατέβει στο συλλαλητήριο, αφού είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν το ελεύθερο...

 

Πολιτική ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας επιθυμεί να διαμορφώσει για το έτος 2018, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα και όπως είχε διακηρύξει προ των εκλογών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, η διαμόρφωση αυτής της πολιτικής θα γίνει σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και της διοίκησης του τοπικού Επιμελητηρίου.

Το γνωστό σεισμολόγο Άκη Τσελέντη «καρφώνουν» μέλη της πρωτοβουλίας «Σώστε την Ήπειρο – Όχι στη χερσαία εξόρυξη πετρελαίων», με σοβαρές καταγγελίες, τις οποίες αντικρούει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, προαναγγέλλοντας και προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευθεί.

Τη ζωή καταναλωτών και κρεοπωλών δυσκολότερη, πρόκειται να κάνει εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας μας, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα αναγραφής της χώρας προέλευσης των κρεάτων.

Ανυπομονώ για το σποτάκι της «Ελληνικής Κυβέρνησης» που θα διαφημίσει τα επιτεύγματα της εθνοσωτηρίου στην Ήπειρο, γιατί δεν το κρύβω, ζήλεψα, βλέποντας τα μεγαλεία στη Δυτική Μακεδονία, με τη μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα οικιακά τιμολόγια - σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Ετέθη δημόσια στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, το θέμα της επιστολής του Ισραηλινού Sivan Zamir, ιδιοκτήτη και διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου τουριστικού ιστοτόπου και διαδικτυακής πύλης στο Ισραήλ, του www.greece-islands.co.il με το οποίο, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας απειλεί να σταματήσει την προβολή του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων στην πατρίδα του, αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Τουρισμού, προς την κυβέρνηση, με την οποία θα επισημαίνονται οι κίνδυνοι αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και άρα, βλάβης στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Μια σύντομη συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως προκάλεσε με τις ερωτήσεις του προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Σπύρος Πάικας, αναφορικά με το θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες και την επένδυση των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Θέμα που αφορά την κυβέρνηση και το εθνικό κοινοβούλιο είναι η διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων. Στη γραμμή αυτή κινήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, απαντώντας στο αίτημα του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης της «Χρυσής Αυγής» στην Ήπειρο Κώστα Αναγνώστου να εκδοθεί ψήφισμα για το θέμα και για τα συλλαλητήρια.

Θα κοντεύουν δυο χρόνια, για να λειτουργήσει ξανά ο ψυχαγωγικός χώρος στα «Λιθαρίτσια», το απόλυτο… μπαλκόνι της πόλης των Ιωαννίνων, με δεδομένο ότι διανύουμε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για το επιχειρείν και γιατί επιπλέον, το συγκεκριμένο ακίνητο έχει προδιαγραφές που κοστίζουν ακριβά, στον κάθε ενοικιαστή.

Το ερωτηματικό στην παρένθεση μέσα, εκφράζει την αμφιβολία που νοιώθω για το αν είναι όντως μοναδικός, μέσα στο σύνολο μιας σχετικά ομοιόμορφης ιεραρχίας της ελληνορθόδοξης εκκλησίας μας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων – ο «παππάς» μας… - δεδομένου ότι μπορεί να μου διαφεύγουν άλλα φωτεινά παραδείγματα σαν και του λόγου του, που δεν τυγχάνουν της δημοσιότητας την οποία έχουν εξασφαλισμένη από τα μεγάλα μέσα μαζική ενημέρωσης, οι ακραίοι ή οι πρώτοι τη τάξει…. Επομένως, περιορίζω εξ αρχής, τον ορίζοντα σύγκρισης στο τυπικό δείγμα του ιεράρχη που γνωρίσαμε εδώ και χρόνια και το οποίο, αν δεν κάνω συνταρακτικό λάθος, παραμένει το ίδιο και σήμερα.

Στον αέρα βρίσκεται η διαδικασία ορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων λόγω του ανύπαρκτου ενδιαφέροντος επαγγελματιών να λάβουν μέρος στην πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών που υπόκειτο σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων.

Στη διάψευση των κινδύνων που πιθανόν εγκυμονεί το πέρασμα των μη ενήμερων δανείων των Αγαθοεργών Καταστημάτων σε fundsτα οποία αυτό τον καιρό κατά κόρον, αγοράζουν πακέτα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια προχώρησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Σύνεση, ψυχραιμία και μεγαλύτερη προσοχή ζήτησε από όλους όσους εκφράζονται δημόσια για τα εθνικά μας θέματα και κυρίως από όσους τα χειρίζονται για λογαριασμό του κράτους, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

«Ουδεμία σχέση, ουδεμία όχληση, ουδέν σχέδιο» για παράδοση των ποσοτήτων κουτσουλιάς των συνεργαζόμενων με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» στις πέντε εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τη μεγάλη επένδυση παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων…

Η στάση όλων στο θέμα των ερευνών και αύριο, της πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων, πρέπει να είναι σαφής και κρυστάλλινη. Είτε είσαι με τα πετρέλαια, είτε είσαι απέναντι, αν είσαι πολιτικός, αυτοδιοικητικός, βουλευτής ή οργάνωση κόμματος στα Γιάννενα, οφείλεις να διατυπώσεις θέση για ένα θέμα που είναι βέβαιο πως θα μας διχάσει αρκετά, τα επόμενα χρόνια.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει με ανοιχτά και… όλα τα χαρτιά, πάνω στο τραπέζι, η δημόσια συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο που όπως ομολογούν σχεδόν όλες οι πλευρές, καθυστέρησε σημαντικά;

Είναι βέβαιο πως αν ψάξει κανείς προσεκτικά, όλο και κάποια εξαγγελία από το πρόγραμμα της παράταξης με το… μακρύ τίτλο, «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα – Κοινωνία Πολιτών» θα βρει που δεν υλοποιήθηκε ακόμα…

 

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 ελήφθη η απόφαση της μητρικής εταιρείας… Μια γερμανική πολυεθνική, με παρουσία σε δεκάδες χώρες του κόσμου, επέλεξε τα Ιωάννινα για να επεκταθεί και στην Ελλάδα, και μέσω της χώρας μας, να στοχεύσει στην αγορά των Βαλκανίων και των προς ανατολάς μας χωρών.

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία Λογισμικού και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού P&I (Personal & Informatik) AG, δημιουργώντας τη νέα θυγατρική της με την επωνυμία P&I Ελλάς ΕΠΕ, είναι μια από τις πολυεθνικές που λειτουργούν στη χώρα μας όχι με έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά την Ήπειρο.

Εκτός… κυβερνητικής γραμμής στο θέμα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες εμφανίστηκε ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Καραγιάννης, με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των αργοπορημένων όπως είπε, δύο ενημερωτικών ημερίδων για τα πετρέλαια, τις οποίες και ο ίδιος παρακολούθησε, ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες, θα πρέπει να ολοκληρωθούν, «γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχει ή όχι απόθεμα στην περιοχή». Για τη φάση αυτή, είπε, απαντήθηκαν και όλα τα ερωτήματα σε σχέση με την περιβαλλοντική όχληση και την πιθανότητα πρόκλησης σεισμών από τις έρευνες.

Την εκτίμηση ότι δε μπορεί να είναι βιώσιμη η επένδυση των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων που έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, έκανε το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, κληθείς να σχολιάσει το θόρυβο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Δήμο Ζίτσας.

Είναι δεδομένη η καθυστέρηση στην ενημέρωση που έκαναν Υπουργείο Περιβάλλοντος και η κοινοπραξία RepsolEnergean oil and Gas, για τις σεισμικές έρευνες στους Δήμους των Ιωαννίνων και είναι χαρακτηριστικό αυτό που παρουσιάστηκε με τους χάρτες της Enveco, της εταιρείας που λειτουργεί ως υπεργολάβος για το κομμάτι των σεισμικών ερευνών, ως ικανό να διέλυε εγκαίρως και προκαταβολικά, κάποιους από τους μύθους που φούντωσαν το τελευταίο διάστημα…

Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ώστε να έχουν κάθε δικαίωμα να ασκούν σκληρή κριτική…

Θα μπορούσα δηλαδή, να ανήκω στη σχολή εκείνων που δεν πληρώνουν εδώ και χρόνια λογαριασμούς νερού και όταν τους κόβει την υδροδότηση η ΔΕΥΑΙ, αρχίζουν να βρίζουν τους πολιτικούς υπευθύνους της… Επιλέγω εγώ αντίθετα, να πληρώνω στην ώρα τους, τους λογαριασμούς μου, για να μπορώ άνετα να βρίζω το «μαγαζί» που λέγεται Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.

Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς τους μετέχοντες στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και έχουν ψυχολογήσει ελαφρώς τα πολιτικά χούγια των πρωταγωνιστών αυτού του σώματος, στοιχημάτιζαν πως ο Νίκος Γκόντας θα έθετε προς συζήτηση το Σκοπιανό στην εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Όπερ και εγένετο…

Μια μονάδα για την διακομιδή νεογνών που έλειπε από τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, προστέθηκε στον στόλο του ΕΚΑΒ Ηπείρου. Η μονάδα αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κι έρχεται να καλύψει ένα κενό που δεν είχε να κάνει τόσο με το συγκεκριμένο τύπο οχημάτων όσο και με τον σημαντικό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, αφού το εν λόγω μηχάνημα αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι εξοπλισμένο με θερμοκοιτίδα για τα νεογνά.

Το περίγραμμα της πρότασης της κοινής επιτροπής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου για την ενοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τηρώντας όμως, το απόρρητο της διαδικασίας πάνω στο οποίο έχουν δεσμευτεί τα τρία συμμετέχοντα στο διάλογο μέρη, Υπουργείο, Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, έδωσε σε συνέντευξή του στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση και την εκπομπή Βήμα για 2, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας.

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, θαρρώ πως ενημερωθήκαμε αρκούντως ικανοποιητικώς επί ένα διήμερο, παρά την υπερβολή της όλης φιλοσοφίας της διοργάνωσης, από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δήμων. Εννοώ πως η δουλειά γίνονταν και με τους μισούς επιστήμονες από όσους τελικώς κλήθηκαν και μίλησαν, αλλά έστω κι έτσι, για όσους ήθελαν ειλικρινά να διαφωτιστούν πάνω σε κάποια καίρια ερωτήματα, ξεκαθαρίστηκαν ζητήματα και διαλύθηκαν παρερμηνείες.

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ δείχνουν πως όντως, το πρόβλημα της διακίνησης αιγοπρόβειου γάλακτος από κοινοτικές χώρες – ή απλά της εισαγωγής – προς την Ήπειρο, είναι μικρό. Πολύ μικρό…

Το ποσοστό ευθύνης της δημοτικής αρχής του Ανδρέα Παπασπύρου για την σοβαρή καταστροφή στο σαλέ του Διστράτου, στα πραγματικά, πολύ μικρά επίπεδα, αποκαθιστά το έγγραφο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα epirustoday.gr

Κριτική στη δημοτική αρχή του Δήμου Ζίτσας για τη μέχρι σήμερα στάση της στα δύο μεγάλα θέματα της ενεργοποίησης των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και την πιθανή αξιοποίησή τους καθώς και την αδειοδότηση και λειτουργία σημαντικού αριθμού και δυναμικότητας μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και παραγωγής βιοαερίου, ασκούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Γίναμε μάρτυρες την Τρίτη 24/1 και την Παρασκευή 19/1, μιας ακόμα προσπάθειας εξωραϊσμού της κατάστασης στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων της περιοχής, από τις δύο διοικήσεις των τοπικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και είδαμε τη γιατρό - βουλευτή των Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη να βάζει το… κερασάκι στην τούρτα μιας απόπειρας εντυπωσιασμού, με στοιχεία που αν δεν ήταν τραγικά, θα με έκαναν ειλικρινά να γελάσω, για το επίπεδο άσκησης μικροπολιτικής από τους νυν κυβερνώντες.

Σε σαφώς ηπιότερους τόνους, χωρίς τις αντεγκλήσεις και τις προσβολές προς την πλευρά των ομιλητών και με περισσότερη απήχηση στον κόσμο, κινήθηκε η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα Άνω Πεδινά του Δήμου Ζαγορίου, το μεσημέρι της Τρίτης, με την ίδια περίπου ομάδα επιστημόνων που συμμετείχε και στο πάνελ της αντίστοιχης εκδήλωσης της Δευτέρας, στο συνεδριακό κέντρο Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας.

Υψηλές βλέψεις για το 2018 θέτει η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Το στόχο συγκεκριμένα, της λειτουργίας του Πολυδύναμου κτιρίου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ναρκωτικά και αλκοολισμό βάζει για το 2018 η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Κοινωνός των αντιδράσεων πολιτών και φορέων του Δήμου Ζίτσας για την δημιουργία των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων έγινε την Τρίτη, κατά την παρουσία του στα Άνω Πεδινά, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Απορρίπτει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου για την επιβολή προστίμου ύψους 974.863,41 ευρώ, στην εταιρεία «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» λόγω μη ύπαρξης άδειας εμπορίας ύδατος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Ένα πρόχειρο σχεδιασμό ενημέρωσης των πολιτών και μια απρόθυμη κυβέρνηση να στηρίξει τη μεγάλη επένδυση της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, κατέδειξε η πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τις έρευνες, στο Βουτσαρά, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Επιστολή - απάντηση στην επιστολή που μας είχε αποστείλει ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, αναφορικά με το θέμα της συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου , λάβαμε από τον πανεπιστημιακό καθηγητή του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Γιώργο Θυφρονίτη. Ο κ. Θυφρονίτης δίνει έτσι συνέχεια στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε το blog μας για το μεγάλο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

 

Θα έρθω τώρα, στο… «κοπή τη πίτα» της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, το περασμένο Σάββατο.

Πόσο κοντά είναι στους όρους της προκήρυξης του Υπουργείου Οικονομίας και της Ειδικής Διαχειριστικής Υπηρεσίας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, για την αξιοποίηση σχολάζουσας δημοτικής περιουσίας, η πρόταση της δημοτικής αρχής που πέρασε εκτάκτως από το δημοτικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, για τη δημιουργία «Σκηνής» στο Πνευματικό Κέντρο Κατσικά;

Έληξε όπως είχε προδιαγραφεί ο διαγωνισμός εκποίησης της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου (ΜΒΗ) πηγαίνοντας στον όμιλο «Χαλκόρ-Βιοχάλκο».

Για απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που δικαιώνει τις εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πέντε μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στη Βιομηχανική Περιοχή, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φορέων για το Περιβάλλον του Δήμου Ζίτσας.

Την ανάγκη σύστασης ενός κρατικού φορέα που θα παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή όπου θα αναπτυχθούν, αν αναπτυχθούν, γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, υποστήριξε μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον πολιτιστικό πολυχώρο Δ. Χατζής ο καθηγητής σεισμολογίας, διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έθεσε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του ιδρύματος, το πρωί της Παρασκευής, ως κεντρικό στόχο της διοίκησης για τη νέα χρονιά, τηνένταξη του 4ου κτιρίου στις λειτουργίες του νοσοκομείου, την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης κλινικών, μονάδων και υπηρεσιών με μεσοπρόθεσμο στόχο την πιστοποίηση του συνόλου του Νοσοκομείου και τη σύνταξη νέου οργανισμού του νοσοκομείου.

Το θέμα το οποίο θα πραγματευτώ στο παρόν σημείωμα, δεν φιλοδοξώ να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι όπως θα αποδείξω, έχει τύχη, εξαρτώμενη κυρίως από την κυβερνητική βούληση. Η φθορά που θα προκαλέσει στη συγκυβέρνηση αποτιμάται ως μικρή, γιατί το ενδιαφέρον της έχει περιφερειακή – τοπική εμβέλεια….

Να την χαιρόμαστε τη σχεδόν πρωτιά μας στη φτώχεια. Αργυρό είναι το μετάλλιο, δεν έχει σημασία σε τι. Δεν έχουμε άλλωστε και πολλές διακρίσεις σαν Ήπειρος… Επιτυχία το λες και το ότι δεν είμαστε τελευταίοι, όπως άλλες χρονιές!

Τον τίτλο της μόνης πιστοποιημένης και απόλυτα καθετοποιημένης μονάδας στη χώρα με αντικείμενο την παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας καθώς και άλλων προϊόντων με βασική πρώτη ύλη το γάλα γαϊδούρας, κατέχει η "Φάρμα Μετσόβου" που βρίσκεται στη Χρυσοβίτσα του Δήμου Μετσόβου.

xatziefraimidis1ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ

Πρώτος πήρε το λόγο ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου(με την παράταξη Αργύρη), πρώην δήμαρχος Κόνιτσας επισημαίνοντας την ανάγκη η τοπική κοινωνία να παλέψει με ενιαία θέση την υπόθεση της εκτροπής του ποταμού Αώου. Με την εκτροπή κι άλλης ποσότητας νερών από τον ποταμό θα αφαιρεθεί ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόρος από την περιοχή, σημείωσε.

Όσον αφορά τον Αμάραντο ανέφερε ότι Δήμοι από τους οποίους προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός (σήμερα Πωγωνίου, Ζίτσας) δεν ζήτησαν ποτέ τη μεταφορά νερού, διερωτώμενος για ποιον λόγο πληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου μία μελέτη ύψους 900 χιλ. ευρώ χωρίς να τεκμηριώνεται η ανάγκη μεταφοράς νερού.

Δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη κόστους – οφέλους για έργο, ενώ τα 106 εκ. ευρώ που αναμένεται να κοστίσει αφαιρούνται από άλλα έργα που έχει ανάγκη η Ήπειρος – συνέχισε- σημειώνοντας ότι δεν εξετάστηκαν και τυχόν διακρατικά προβλήματα που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηεφραιμίδη εάν το έργο υλοποιηθεί, η τιμολογιακή πολιτική για την ύδρευση των Δήμων που προβλέπεται να υδροδοτηθούν θα καθορίζεται αποκλειστικά από το Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος έχοντας την πλειοψηφία στο Σύνδεσμο Διαχείρισης, δεν θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων της Κόνιτσας.

sakkas1ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ

Τεχνικά στοιχεία για το έργο έδωσε ο Κώστας Σακκάς, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Από τον Αμάραντο σχεδιάζεται να μεταφερθούν μέσα από αγωγό 79 χλμ. στην πόλη των Ιωαννίνων 10 εκ. κυβ. μέτρα νερού ετησίως για να καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του 2051 οι οποίες υπολογίζονται σε 17 εκ. κυβ. μέτρα νερού. Σήμερα το λεκανοπέδιο καταναλώνει  12 εκ. κυβ. μέτρα νερού με τα αποθέματα στην περιοχή της Κρύας να ανέρχονται σε 52 εκ. κυβ. μέτρα.

«Η όλη φασαρία γίνεται για πέντε εκ. κυβ. μέτρα νερού», ανέφερε προσθέτοντας ότι η πρόταση του παραρτήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι η διάνοιξη γεωτρήσεων σε περίπτωση που αυξηθούν οι υδρευτικές ανάγκες στο λεκανοπέδιο.

Η μελέτη μεταφοράς στηρίζεται σε αυθαίρετα συμπεράσματα και υποτιθέμενους κινδύνους, υπογράμμισε και χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι στη μελέτη δεν υπολογίζονται οι ανάγκες ύδρευσης της Κόνιτσας.  Ο κ. Σακκάς τόνισε ακόμη ότι  οι μελετητές υποστηρίζουν ως εναλλακτικό σενάριο τη μεταφορά νερού από τον Αώο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας (2004) τυχόν μεταφορά νερού από άλλη υδρολογική λεκάνη θα προκαλέσει άγνωστες συνέπειες στα οικοσυστήματα.

Όπως είπε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία η μεταφορά νερού από μία υδρολογική λεκάνη σε μία άλλη επιτρέπεται μόνον όταν υπάρχει παντελής αδυναμία κάλυψης των αναγκών, κάτι το οποίο στην περίπτωση του λεκανοπεδίου δεν συμβαίνει.

papadhmhtriou1ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Κάνοντας αναφορά στην έννοια του υδρολογικού ιμπεριαλισμού (ληστεία  των υδάτινων πόρων με στόχο το κέρδος και την κυριαρχία) ο Γιάννης Παπαδημητρίου, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ («ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο») επικαλέστηκε για την επάρκεια νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τη μελέτη Καρακίτσιου (2005) σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα της υπολεκάνης Κρύας είναι σχεδόν διπλάσια της αντλούμενης ποσότητας για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων. Παρόλα αυτά το πολιτικό σύστημα είναι πρόθυμο να σπαταλήσει χρήματα για τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο, σημείωσε κι επανέλαβε τη θέση ότι πρόκειται περί σκανδάλου αν λάβει κανείς υπόψη του τόσο το κόστος του έργου (106 εκ. ευρώ) όσο και της μελέτης (900 χιλ. ευρώ).

Όπως είπε υπάρχουν τρεις εικασίες για τον πραγματικό λόγο της προτεινόμενης μεταφοράς: να δοθεί ως προίκα το νερό στις ιδιωτικές εταιρείες εμφιάλωσης, να τροφοδοτήσει τα υδροβόρα γήπεδα γκολφ, να χρησιμοποιηθεί για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων. Κοινό σημείο στα τρία σενάρια είναι η θυσία του νερού στο βωμό του κέρδους, σημείωσε.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι μπορούν να καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες της Κόνιτσας με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ τάχτηκε υπέρ της αξιοποίησης των νερών από την ίδια την τοπική κοινωνία.

Χαρακτήρισε ακόμη ιδεολόγημα τη θέση ότι το νερό του Αμαράντου πάει χαμένο στη θάλασσα καθώς ο ρόλος ενός ποταμού είναι ακριβώς αυτός, να διατηρεί τον φυσικό κύκλο του νερού. Έκανε ακόμη αναφορά στην ανάγκη σύνδεσης με τα περιβαλλοντικά κινήματα τα οποία αναπτύσσονται στη γειτονική Αλβανία ώστε να δοθεί ένα μήνυμα παμβαλκανικής συνεννόησης και αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων (σχετική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Αυγούστου στο κάμπινγκ ενάντια στην εκτροπή του Αώου, στη Βωβούσα) τονίζοντας παράλληλα ότι στην Ήπειρο προχωρούν τα βήματα συντονισμού μέσα από το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων το οποίο συστάθηκε πέρυσι.

Προειδοποίησε ακόμη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα νερά και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής ο σχεδιασμός της ΔΕΗ (το 30% της οποίας ιδιωτικοποιείται με το πρόσφατο νομοσχέδιο) ο οποίος προβλέπει την κατασκευή τριών μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο Ελεύθερο, την Αγ. Βαρβάρα Σαραντάπορου και την Πυρσόγιαννη.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΩΟ

Ενημέρωση για την επιχειρούμενη εκτροπή του Αώου από τον Βωβούσα στα Γιάννενα έκανε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Protect Aoos, Παύλος Κοντογιάννης ο οποίος ξεκίνησε σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του περιφερειάρχη Ηπείρου περί ακραίων που αντιδρούν στη μεταφορά  νερού από τον Αώο διαφωνώντας τώρα και στη μεταφορά νερού από το Αμάραντο: κάποιοι φοβούνται από τις αντιδράσεις των πολιτών, σημείωσε.

kontogiannis1Ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε ότι δεύτερη εκτροπή των νερών του Αώου (ήδη λειτουργεί το φράγμα στις πηγές) θα επηρεάσει την οικολογική ισορροπία στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα και σε όλο τον ρου του ποταμού (όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βίκου-Αώου). Οι ίδιοι οι φορείς που συνέστησαν άνθρωποι όπως ο βουλευτής Στ. Καλογιάννης ο οποίος προωθεί την εκτροπή, δηλώνουν ότι θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη τη μικρή ποσότητα νερού του ποταμού στους θερινούς μήνες έθεσε το ερώτημα εάν όντως η ΔΕΗ αφήνει να ρέει η προβλεπόμενη ποσότητα από το υπάρχον φράγμα.

Στη θέση ότι τα νερά του Αώου χρειάζονται για τον εμπλουτισμό της Παμβώτιδας απάντησε ότι τα προβλήματα της λίμνης οφείλονται στην ελλιπή ανανέωση των υδάτων της και την έλλειψη οριοθέτησής της, γεγονός το οποίο σημαίνει πως χρειάζεται να αποκατασταθεί η επικοινωνία της με τις πηγές Μιτσικελίου και να σταματήσουν τα αυθαίρετα μπαζώματα και η καταπάτηση του αιγιαλού.

Όσον αφορά τη λειψυδρία επικαλέστηκε έγγραφο του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (2013) σύμφωνα με το οποίο διαπιστώνονται μεγάλες διαρροές στο υπάρχον δίκτυο ύδρευσης.

Όσον για τη θέση ότι από την εκτροπή του Αώου θα προκύψει ενεργειακό όφελος ο κ. Κοντογιάννης σημείωσε ότι αυτό θα είναι μηδαμινό υπενθυμίζοντας ακόμη τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2004 έως το 2014 μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας.

Καταλήγοντας μίλησε για προσπάθεια μετατροπής του νερού από δημόσιο φυσικό αγαθό σε καταναλωτικό προϊόν, εξέλιξη την οποία οι πολίτες πρέπει να αποτρέψουν.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας, απηύθυνε ο απερχόμενος δήμαρχος Κόνιτσας, Παναγιώτης Γαργάλας εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην εκτροπή του Αώου κι αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

Τη συζήτηση παρακολούθησαν δημότες της Κόνιτσας που αψήφησαν την προπαγάνδα περί διχασμού της τοπικής κοινωνίας όπως διαδίδουν ποικίλοι μηχανισμοί της περιφερειακής αρχής της Ηπείρου οι οποίοι επιχειρούν να καθησυχάσουν την τοπική κοινωνία πως δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση από τη μεταφορά νερού και την εκτροπή του Αώου προσπαθώντας παράλληλα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός με κάθε μέσο και κυρίως χωρίς ενημέρωση των πολιτών.

Υψηλών προδιαγραφών στοχοθεσία για το 2018 περιελάμβανε η ομιλία του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλη Τσίκαρη, κατά την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, για τη διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος.

Τα πολλά προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης της Κόνιτσας, το τελευταίο διάστημα, έχουν ανακινήσει το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, για το… ξεχασμένο, μελετημένο ωστόσο, έργο της μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο ή τον Αώο, προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων…

Τις καμπάνες βαράνε από την περασμένη Κυριακή όταν και ξεκίνησαν γενικές συνελεύσεις στα χωριά του Δήμου Ζίτσας που βρίσκονται κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας στον περιβαλλοντικό κίνδυνο που βλέπουν να απειλεί τις ζωές τους από πέντε μονάδες παραγωγής βιοαερίου…

Μία θέση πάνω από το τέλος, κατέχει η Ήπειρος στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το ΑΕΠ ή τη φτώχεια αντίστροφα, συγκρινόμενη με τις άλλες 12 περιφέρειες της χώρας.

Τιμή και δόξα στους ηρωικώς «θυσιασθέντες» υπέρ του δημοσίου…

Αν παραβλέψουμε την επικεφαλίδα της μαρμάρινης πλακέτας της φωτογραφίας, θα μπορούσε το μυαλό του καθενός να πάει σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν σε μια μάχη για την πατρίδα, που σφαγιάστηκαν από απάνθρωπους κατακτητές κτλ. Τι έπαθα με τις πλακέτες, θα αναρωτηθείτε πρωινιάτικα…

Η πολιτεία ήρε τα πολλά νομοθετικά κωλύματα που περιέπλεκαν το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών στη χώρα μας, αν και νομοθετημένο από το 2005! Τα προοδευτικά μυαλά στην περιοχή μας υπάρχουν και συνεπικουρούνται σε διάφορα θέματα, από ένα Μητροπολίτη με ανοιχτούς ορίζοντες. Η πολιτική βούληση απομένει για να γίνει πράξη το πρώτο «Κέντρο Αποτέφρωσης Οστών Νεκρών (Κ.Α.Ο.Ν.)» στα Γιάννενα…

Ξεκίνησαν οι απαραίτητες στερεωτικές εργασίες στο λεγόμενο «σπίτι του Δεσπότη» ή αλλιώς οικεία του Χουσεΐν Μπέη, το αρχιτεκτονικό μνημείο που βρίσκεται πίσω από το στάδιο των Ιωαννίνων, στην οδό Πινδάρου και είναι το μόνο ίσως αρχοντόσπιτο που σώθηκε στα Ιωάννινα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820.

Την ανάκληση της πρόβλεψης του προϋπολογισμού της Ανώνυμης Εταιρείας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για απολύσεις προσωπικού μέσα στο 2018, ζητά το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών Ηπείρου – Κέρκυρας.

Από την ένταση των μέχρι σήμερα, διαδικτυακών αντιδράσεων… περάσαμε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, στις δολιοφθορές σε βάρος των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων, στην ευρύτερη περιοχή μας. Η διαπίστωση οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προκαταβολικά, έχει μια δόση αυθαιρεσίας, γιατί θεωρητικά, τα μηχανήματα στο Πωγώνι μπορεί να πυροβόλησαν κυνηγοί που συνηθίζουν να πυροβολούν ενίοτε, ό,τι βρίσκουν μπροστά τους… Από τενεκεδόκουτα μέχρι πινακίδες σήμανσης…

Νίκος Γκόλας, αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Ιωαννιτών, Σωτήρης Ζαρπαλάς, ο άνθρωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στα Γιάννενα και Μάριος Βαβάτσικος στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, είναι οι τρεις που αργά την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι μετέχουν στην πολυπληθή Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Η τυπική πράξη της έγκρισης με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, της άδειας εγκατάστασης Σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων, έλυσε τον γόρδιο δεσμό στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» και πλέον το αεροδρόμιο της πόλης ξεπέρασε την έλλειψη του σταθμού ανεφοδιασμού των αεροσκαφών προκειμένου να μπορούν να κατεβαίνουν χωρίς πρόβλημα στα Γιάννενα αεροσκάφη κάθε είδους.

Φοβού τους Νεοδημοκράτες και δώρα φέροντας

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Σε έναν ακριτικό Δήμο της χώρα μας, τον οποίο δεν επισκέπτονται συχνά πολιτικοί, σε περίοδο πέραν των προεκλογικών ημερών…

Ένα υπέρ - πανεπιστήμιο δημιουργείται. Πρόκειται για αυτό της Ηπείρου στο οποίο θα λειτουργήσουν 25 τμήμα και 9 σχολές.

Στα «Δήγματα» της Πέμπτης, μιλούσα για τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη. Την ίδια μέρα, ο Νεφελούδης προκάλεσε την κοινή λογική και την κοινή γνώμη, και έριξε νερό στο μύλο της βεντέτας που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με το ΠΑΜΕ - γιατί ασχέτως αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί τους, απλά είναι η μόνη δύναμη, κοινωνική και πολιτική που αντιδρά στη λαίλαπα του ακραία νεοφιλελεύθερου ΣΥΡΙΖΑ - καλύτερου πελάτη των δανειστών, πρώην τοκογλύφων για τους «συντρόφους» και τους συνεταίρους τους...

Με τις δεδομένες ευθύνες του Δήμου Ιωαννιτών που δεν καταφέρνει να λύσει το θέμα, αν και ήταν σε γνώση των στελεχών του, από τη θητεία του Φίλιππα Φίλιου ακόμα, και με την αδιαφορία της πολιτείας, σε κραυγαλέες περιπτώσεις, στις οποίες οφείλει να λειτουργήσει με αστραπιαία ταχύτητα, εξακολουθεί να υφίσταται η σοβαρή εκκρεμότητα της μη παράδοσης τριών ουσιαστικά κτιρίων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες σχολείων της δημόσιας εκπαίδευσης στα Γιάννενα.

Σε έναν αναλυτικότατο απολογισμό των μέχρι σήμερα ενεργειών του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως προς το θέμα της ενοποίησης των δύο ιδρυμάτων, προχωρά ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, απαντώντας σημείο προς σημείο στο άρθρο της ιστοσελίδας μας με τίτλο «Το σχέδιο Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ κυοφορεί τέρατα…» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη.

Μια «Στάλα» μπύρας από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων… (βίντεο)

Το όνομά της… «Στάλα». Το όνομά της προέρχεται από το μια ψιχάλα, μια στάλα βροχή ή μια στάλα μπύρα.

Ένα ακόμα… «μέτωπο» έρχεται να συστήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, σαν τα αντίστοιχα για τα διόδια κτλ., στην προσπάθεια να προστατευθεί ο ΠΟΠ χαρακτήρας της φέτας που κινδυνεύει από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.

Bullyingαπό τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο κοριτσάκι που έκανε ο Τσίπρας Υπουργό Εργασίας, bullyingκαι από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά που είπε ο άνθρωπος να κάνει μια προσπάθεια, υπέρ των πρώην εργαζομένων του «Καρυπίδη», τους οποίους εξαπάτησε ο νέος ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, νυν MarketIn.

Από εκείνο το ζεστό, ανοιξιάτικο μεσημέρι που ως Υπουργός Υγείας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έθετε στην αυλή του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης του Αλκοολισμού και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών Ουσιών, μέχρι τη μέρα που το πρότυπο αυτό για τα πανελλαδικά δεδομένα, κέντρο σωματικής απεξάρτησης θα αρχίσει να λειτουργεί, θα κοντεύουν σχεδόν δέκα χρόνια...

Παλιότερα, ο... αστικός αντιπολιτευτικός «μύθος» της μόλις αναλαβούσας την εξουσία δημοτικής αρχής του Φίλιππα Φίλιου, έλεγε πως επί Γκόντα, δίνονταν συσσίτια σε κυρίες και κυρίους με Πόρσε Καγέν και ακριβά αυτοκίνητα... Και για να το λένε με τέτοια πειθώ, θα δεχτούμε ότι ίσχυε και δεν ήταν μύθος…

Ολοκληρώνεται το «έγκλημα» νεοφιλελεύθερης εμπνεύσεως που πρωτοξεκίνησε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σφραγίστηκε με την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όταν ψηφίστηκε η πρόταση της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Η λίστα των υπογραφών μεγαλώνει και οι διαφωνούντες – μέλη ΔΕΠ, με το χειρισμό της ενοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου συνεχώς αυξάνονται…

Ουδεμία σχέση έχει με εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή φέτας η Ηπειρώτικη βιομηχανία «Καράλης ΑΕ». Αυτό τονίζει σε γραπτή απάντησή της σε παλιότερο δημοσίευμα μας με θέμα το υπαρκτό πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών, το οποίο ανέδειξαν κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Πρέβεζας, σε συνάντησή τους με κυβερνητικό βουλευτή λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2017. Η εταιρεία ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζει πως χρησιμοποιεί μόνο ηπειρωτικό γάλα για τα προϊόντα της.

Η επιτροπή που όρισε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Ιόνιου Παν/μιου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πρότεινε την ενσωμάτωση Τμήματος με έδρα την Άρτα στην Κέρκυρα! Εδώ κολλάει το… «κηδεία με ξένα κόλλυβα», αφού οι επιτροπές που εξετάζουν τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, γνωρίζαμε ως τώρα, ότι έμεναν μόνο στα ιδρύματα των ίδιων διοικητικών Περιφερειών… Αυτό όμως, ίσως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις…

Σύγκρουση με το δικαστικό και δικηγορικό κόσμο της χώρας προκαλούν οι διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, το οποίο πρόκειται να ψηφίσει η βουλή τις επόμενες μέρες.

Έγινε λοιπόν, την περασμένη Κυριακή, το τραπέζι για το οποίο είχα γράψει στα σχόλια του Σαββάτου… Οικοδεσπότης ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κώστας Τασούλας και προσκεκλημένοι, οκτώ δημοσιογράφοι – συμπεριλαμβανομένου και εμού – από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο τραπέζια των οκτώ, με όλους τους συναδέλφους, ώστε να μη μείνει κανείς παραπονούμενος, απλά επελέγη το συγκεκριμένο σχήμα ως λειτουργικότερο.

Μπορεί να υπάρχει περιοχή των Ιωαννίνων που δεν χάρηκε ιδιαίτερα από το τουριστικό «μπουμ» των εορτών;

Υπάρχει… και είναι η περιοχή που εξακολουθεί να γεμίζει ημέρες όπως τα Σαββατοκύριακα ή οι γιορτές, αποκλειστικά από Γιαννιώτες πελάτες. Μιλάω για την Αμφιθέα και τα μαγαζιά της Ντραμπάτοβας.

Εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης χρήσεων δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ηγουμενίτσας, αναμένονται τις επόμενες μέρες, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης το δήθεν νέο πρόγραμμα επιδότησης των Δήμων για την ίδρυση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Το πρόγραμμα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής δεν είναι ούτε πρόγραμμα ούτε επιδοτεί τους Δήμους… 

Μια ανακοίνωση: αγνοείται η είδηση...

Γράφτηκε από Παναγιώτης Μπούρχας

Συνεδρίασε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των Βουλευτών Ηπείρου του κόμματος, των συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών της Ηπείρου, μέλους του Οργανωτικού και των υπολοίπων μελών της. Αυτή είναι κατ’ αρχάς, η πρώτη είδηση της ανακοίνωσης του συντονιστικού οργάνου, όπως μας κάνει γνωστό ο συντονιστής του Κώστας Μπασιούκας. Ότι υπάρχει συντονιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο και ότι συνεδριάζει…

Ο αγώνας των εργαζομένων της πρώην αλυσίδας σούπερ μάρκετ Καρυπίδης και νυν «Market In» συνεχίζεται, με αίτημα να γυρίσουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν, έχοντας πια και στα χέρια τους και την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου που τους δικαιώνει.

Κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο, κι έχει σαν πρωταγωνιστή τον Μπάμπη τον Μπρέχα, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία του Καταφυγίου…

Τον περασμένο Μάιο, από τα Γιάννενα, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου μιλούσε για τα περίφημα αντίμετρα της κυβέρνησης που θα έλθουν να απαλύνουν τον πόνο μισθωτών, συνταξιούχων και λοιπών φορολογουμένων, από την προληπτική εφαρμογή των μέτρων του τέταρτου μνημονίου κατά το 2019 και 2020 (βλέπε μειώσεις συντάξεων και μισθών, μείωση αφορολογήτου κλπ.). Ανάμεσα στα περίφημα αντίμετρα ήταν και η δημιουργία συνολικά 180.000 θέσεων για νήπια, σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αν για τα σημαντικά και μεγάλα θέματα όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό, τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα δεν έχουν σήμερα κοινές θέσεις, αν ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πραγματική Βαβέλ, όσον αφορά τις προγραμματικές θέσεις του για την οικονομική πολιτική - μέχρι που βρήκε τον εαυτό του, όταν άρχισε να ψηφίζει και να εφαρμόζει μνημόνια, μαζί με τους άλλους αντιμνημονιακούς, του Καμμένου - αν μέχρι τώρα, άλλα λέει η Αναπ. Υπουργός Εργασίας και άλλα το Υπ. Οικονομικών για την αποπληρωμή των φόρων με τραπεζικές δόσεις, μια υπόθεση όπως η κατάργηση των μαθητικών εκδρομών του εξωτερικού που ξαφνικά ενέσκηψε ως θέμα την τελευταία εβδομάδα στην πολιτική συζήτηση, είναι απολαυστικά αστεία για να χορτάσει γέλιο με την ψυχή του ο Έλληνας, παρακολουθώντας τα κυβερνητικά στελέχη.

Πάθη που πρωτο-άναψαν κατά το 2014 - 2015, επί διοικήσεως Φώτη Βάββα, αναζωπυρώνονται εσχάτως, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και οι επιστολές πάνε κι έρχονται, ανάμεσα σε γιατρούς, κλινικές και τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ένα πραγματικό περιστατικό αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το σημείωμα και το γεγονός αποτυπώνει την τραγικότητα και το αδιέξοδο του περί ου ο λόγος προβλήματος της πόλης μας: της διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων.

Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας βρίσκεται από τα μέσα της εβδομάδας, το πόρισμα της κοινής επιτροπής που ορίστηκε πριν από μερικούς μήνες από τον ίδιο, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, με στόχο να διερευνήσει τις μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο μοντέλο που ευνοεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, εμφανίζοντάς το ως μια τομή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Οι… Άλπεις της Ηπείρου φιλοδοξούν να γίνουν μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, τα Κεντρικά Τζουμέρκα, με βάση τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής του Μαρίνου Γαρνέλη και τη συνεπικουρία ή καλύτερα… τις ευλογίες, της κυβέρνησης. Ένεκα γαρ της καταγωγής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την περιοχή του Αθαμανίου των Κεντρικών Τζουμέρκων, ο στόχος που έχει τεθεί στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, έχει μπει στις ράγες της υλοποίησης…

Καλή χρονιά… καλύτερη από τις προηγούμενες, εύχεται η στήλη σε όλους, φίλους και μη…

Θα επιχειρήσω να ευχηθώ σα να ήμουν πολλά πράγματα, σήμερα, στην αρχή του νέου χρόνου και στην πρώτη μέρα της στήλης για το 2018, γιατί για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, μόνο για παραπολιτικά σχόλια δεν ενδείκνυνται αυτές οι μέρες, όσο και να θέλω να βρω, για να γεμίσω τη σελίδα μου…

Χρονιά αλλαγών και ανακοινώσεων για τον πολεοδομικό σχεδιασμό πολλών Δήμων της χώρας θα είναι το 2018.

Μια εκκρεμότητα ετών που φαίνεται πως κλείνει και για τα Γιάννενα είναι ο λεγόμενος «υποκείμενος» πολεοδομικός σχεδιασμός. Ο… «υπερκείμενος» ήταν αντίστοιχα ο πολεοδομικός σχεδιασμός που δεν προχώρησε όπως είχε δρομολογηθεί, λόγω αλλαγών στην κείμενη νομοθεσία και πλέον, τίθεται σε τροχιά υλοποίησης ο υποκείμενος σχεδιασμός…

Υπογραφές για να σωθεί το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη συλλέγουν πολίτες – απόφοιτοί του στο διαδίκτυο, ενημερώνοντας παράλληλα και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Νίκο Ματζάκο, για το αίτημά τους.

Το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του σχολικού συγκροτήματος του Βελισσαρίου που είναι γνωστό ως Πολυκλαδικό, ανακαινίστηκε πλήρως από τη δημοτική αρχή και πλέον, τα εκατοντάδες παιδιά που προπονούνται στις ακαδημίες μπάσκετ των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της πόλης, θα βρίσκονται σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους…

Το ευχετήριο μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος για το 2018, είναι όπως είναι λογικό… υπέρ το δέον αισιόδοξο. Παραθέτουμε το μήνυμα, ελαφρώς συμπληρωμένο και όπως θα έπρεπε να είναι:

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τα πρώτα αιτήματα για την ελεύθερη διέλευση των συγκεκριμένων οχημάτων, ως  δικαιούχων ελεύθερης διέλευσης, συγκεκριμένων ομάδων πολιτών και αφορά τους μετωπικούς σταθμούς: